Àmbit de la notícia
Internacional

Les rutes dels refugiats cap a Europa, mostra de fotografia al Palau Robert

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Sergi Càmera al Palau Robert. Font: Twitter
  • Embarcació arribant a Lesbos. Font: Sergi Càmera
  • Imatge de l'exposició. Font: Twitter
  • Travessa pel mar dels refugiats. Font: Wikipedia

L’exposició, que recull imatges de Sergi Càmera, vol sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre l’arribada de persones que fugen de conflictes bèl·lics.

El Palau Robert acull des de fa un mes l’exposició ‘Refugiats, l’odissea cap a Europa’, una mostra de fotografies fetes per Sergi Càmera que dóna a conèixer les rutes que els refugiats prenen per arribar a Europa i trobar una nova vida allunyada de la guerra i la misèria. Entre els objectius principals de l’exposició itinerant, es vol sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre l’arribada de refugiats en un context on Catalunya també haurà d’acollir-ne. La mostra és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades, creat pel Govern de Catalunya i integrat per actors públics i privats que vetllen per una rebuda digna de les persones que necessitin arribar al territori català.

Una vintena de persones en una embarcació inflable de cinc metres quadrats creuant Lesbos, l’acumulació de refugiats a la població d’Idomeni pel tancament de fronteres o una família dormint a terra amb una motxilla com a coixí són alguna de les imatges que es recullen a l’exposició itinerant. El fotògraf autor de les imatges, Sergi Càmera, té una àmplia trajectòria en moviments migratoris i desplaçaments forçats per la guerra. Alguns dels països on ha fotografiat són Colòmbia, el Marroc, Mali, Sudan del Sud o Ruanda, a més de fer treballs en profunditat a la tanca de Melilla sobre vulneracions dels drets humans.
 

Amb les imatges que es poden veure al Jardí del Palau Robert, podem veure la ruta que segueixen milers de persones per arribar a Europa: les illes gregues de Lesbos i Kos, el pas fronterer d’Idomeni, Belgrad, la frontera entre Sèrbia i Hongria, la localitat fronterera de Tovarnik, etc. Les fotografies, en aquest sentit, documenten el perill de les llargues travessies pel mar, les llargues caminades, les esperes a les fronteres o els viatges amb tren. A més, també s’hi pot veure en algunes fotografies la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que realitza operacions de salvament marítim al Mediterrani.

Segons dades del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, més de 60 milions de persones van estar fora dels seus països per motius de guerra o violacions de drets humans durant el 2015. Cal destacar que segons les seves dades més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud. El Govern català ha estimat que arribaran fins a 5.000 persones demandants d’asil durant els propers dos anys. L’exposició itinerant pot ser una bona oportunitat per conèixer més d’aprop la realitat que viuen les persones refugiades i trencar amb polèmiques recents aixecades a diferents Estats membres que fomenten la xenofòbia, el rebuig i cultiven l’odi cap a persones que necessiten una intervenció humanitària immediata. La mostra es podrà visitar fins el proper 10 d’abril.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari