L’esport com a eina educativa i inclusiva: el projecte internacional WINS cerca participants

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: La Rotllana
El projecte WINS treballa l'educació i la inclusió a través de l'esport. Font: La Rotllana.
 Font: La Rotllana
El projecte comença amb un procés de formació telemàtica de sis mesos. Font: La Rotllana.
 Font: La Rotllana
La iniciativa neix de la cooperació de quatre entitats. Font: La Rotllana.

L’esport com a eina educativa i inclusiva: el projecte internacional WINS cerca participants

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa, coordinada per l’associació La Rotllana, neix sota el paraigua del programa Erasmus+.

És ben sabut que l’esport és molt més que una activitat física o una competició. La pràctica esportiva, més enllà d’afavorir l’adquisició d’hàbits saludables, és un mitjà molt valuós per lluitar contra l’exclusió social i afavorir el sentit de pertinença, la cooperació i la identitat. En definitiva, és un vehicle perfecte per a la inclusió.

D’aquesta filosofia es nodreix WINS, un projecte esportiu que neix sota el paraigua del programa Erasmus+ i que treballa l’esport com a eina educativa i inclusiva. La iniciativa ofereix una formació internacional molt completa sobre educació no formal i esport per aprofundir en qüestions com la promoció de la inclusivitat a través de l’esport, la prevenció de l’obesitat infantil o la igualtat de gènere, entre altres. Encara hi ha places lliures per formar part del projecte, només cal omplir aquest formulari.

Un projecte internacional que uneix quatre organitzacions

WINS és fruit de la cooperació de quatre entitats que tenen els objectius comuns de millorar la qualitat de vida de les seves comunitats, treballar per la inclusió social i viure una experiència d’aprenentatge des del prisma internacional i potenciar el treball en equip. L’associació badalonina La Rotllana, que és qui coordina el projecte, el Club Korfbal Badalona, l’entitat portuguesa Aventura Marão Clube i la italiana InformaGiovani són els socis que formen part de la iniciativa.

Tots ells aportaran la seva expertesa i la seva base social per a la formació, que començarà ben entrat aquest mes d’octubre i, en una primera fase, s’allargarà sis mesos. Arran de la situació derivada de la pandèmia, es farà per via telemàtica, a través d’un moodle, i inclourà tallers i cursos específics impartits per cada entitat, relacionats amb el seu camp d’actuació.

En aquesta formació, per exemple, els continguts gestionats per La Rotllana versaran sobre valors en l’esport i l’educació no formal, així com en treballar la inclusió a través de l’esport; els del Club Korfbal Badalona se centraran en igualtat de gènere i diversitat cultural a l’esport.

Igualment, l’Aventura Marão Clube compartirà la seva experiència treballant amb persones amb discapacitat, hàbits saludables i esport en contacte amb la natura, mentre que InformaGiovani coordinarà el campus virtual i aportarà la seva experiència de treball amb els refugiats i el context intercultural.

Així, cadascuna de les entitats oferirà experts en la matèria i una àmplia varietat de metodologies i tècniques d’aprenentatge des de diferents perspectives i mètodes que serviràn per enriquir aquest procés de formació que vertebra el projecte WINS. Tot plegat, expressen, contribuirà a canviar l’itinerari sociolaboral de molts joves a positiu, oferint oportunitats des de l’educació no formal a centenars d’infants, adolescents i joves.

Font: La Rotllana.

Aquesta formació telemàtica es completarà amb una segona fase del projecte, que inclou dos cursos presencials a Portugal i Catalunya, on els participants retornaran a les comunitats tot el que han rebut a la formació virtual, mitjançant l’organització d’algunes activitats locals relacionades amb tot allò que han après. A conseqüència de la incertesa de la situació sanitària i la mobilitat internacional, encara no s'han fixat les dates per aquests cursos.

Així, tothom qui estigui interessat a viure aquesta experiència, aprendre com fomentar la inclusió social a través de l’esport, conèixer l’educació no formal i treballar qüestions com la igualtat de gènere i la prevenció de l’obesitat, a banda, és clar, de conèixer altres cultures, practicar i millorar el nivell d’anglès, té l’oportunitat de fer-ho amb el projecte WINS. Per participar-hi, només cal omplir aquest formulari. Podeu trobar més informació a les xarxes socials del projecte i al seu web. Afanyeu-vos, encara hi ha places lliures!

Afegeix un comentari nou