Àmbit de la notícia
Internacional

L’IrídiaFest celebra la defensa dels drets humans enfront de la cultura de l’odi

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La tercera edició del festival de cultura i drets humans organitzat per Irídia se celebra el 13 i el 14 de febrer a la sala Paral·lel 62.
    La tercera edició del festival de cultura i drets humans organitzat per Irídia se celebra el 13 i el 14 de febrer a la sala Paral·lel 62. Font: Marta Vilardell (Centre Irídia).
  • ‘Fem que passi’ és el lema que inspira la nova edició de l’IrídiaFest, el festival de cultura i drets humans.
    ‘Fem que passi’ és el lema que inspira la nova edició de l’IrídiaFest, el festival de cultura i drets humans. Font: Marta Vilardell (Centre Irídia).
  • La cita obrirà el teló  amb una edició especial del ‘Ciberlocutorio’, conduït per l’Andrea Gumes i l’Anna Pacheco.
    La cita obrirà el teló amb una edició especial del ‘Ciberlocutorio’, conduït per l’Andrea Gumes i l’Anna Pacheco. Font: Centre Irídia.

La tercera edició del festival de cultura i drets humans organitzat per Irídia se celebra el 13 i el 14 de febrer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona sota el lema ‘Fem que passi’.

Fem que passi’ és el lema que inspira la nova edició de l’IrídiaFest, el festival de cultura i drets humans que tindrà lloc aquest 13 i el 14 de febrer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. “Volem transmetre la idea que, en un context d’auge de l’extrema dreta i ressorgiment del feixisme com l’actual, volem que passin coses que ens agradin i que es fomenti la cultura dels drets humans”, assegura a Xarxanet el Borja Lozano, responsable de comunicació i cultura d’Irídia, el centre per a la defensa dels drets humans que impulsa el festival.

Aquesta tercera edició del festival arriba farcida de propostes locals i internacionals que volen situar la cultura com un espai imprescindible per caminar cap a una societat més justa i plantar cara a l’expansió dels discursos d’odi. 

En un món en què la intolerància, la guerra i la violència guanyen terreny, com exemplifica el genocidi perpetrat a Gaza o el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca, l’IrídiaFest vol demostrar que hi ha alternatives col·lectives empoderadores capaces de generar espais de vinculació, comunitat i celebració per rebel·lar-se contra la por i la desigualtat. “Enfront d’aquesta cultura de l’odi, nosaltres volem proposar la cultura dels drets humans”, diu Lozano, qui posa en valor l’esdeveniment com “un punt de trobada per reivindicar que som molta gent que defensem els drets humans”.

Això es veurà a l’escenari de l’IrídiaFest, on hi haurà espai per a la paraula, la crítica i la reflexió, però també per a la música, l’art i la celebració, en una edició amb què l’organització espera “consolidar el festival”. 

Concerts i una edició especial del ‘Ciberlocutorio’

La cita obrirà el teló el dijous 13 de febrer amb un dels plats forts del festival, una edició especial en directe del ‘Ciberlocutorio’, el pòdcast conduït per l’Andrea Gumes i l’Anna Pacheco. “Al Ciber farem una cosa certament arriscada, que és parlar de la policia”, avança Lozano. Per l’estudi improvisat del pòdcast, referent en l’àmbit de la cultura i la reflexió, hi passaran l’Anaïs Franquesa, directora d’Irída; el Cheik Drame, de SOS Racisme, i la irreverència de l’humorista i autor Roger Pelàez.

El divendres 14 de febrer serà el dia de la música i els concerts, amb actuacions de Branko, Ortiga, Las Bajas Pasiones i Remei de Ca la Fresca. “El festival també és un espai de celebració, sovint la feina que fem a Irídia té a veure amb temes molt durs i també tenim ganes de dir que a vegades guanyem, aconseguim objectius i volem celebrar-los juntes”, explica Lozano. 

Sense anar més lluny, i a tall d’exemple, la feina del centre –juntament amb altres persones i entitats– va ser decisiva a l’hora d’aconseguir la prohibició de projectils policials, com les bales de goma.

Per això, ‘Fem que passi’ també vol reivindicar que passi Irídia, una iniciativa nascuda per protegir els drets humans que compleix deu anys defensant els drets civils i polítics, denunciant la violència institucional i promovent canvis en les polítiques públiques. “Un projecte com aquest, capaç d’oferir un servei gratuït i universal a les víctimes de violència institucional, no deixa de ser una absoluta anomalia que cal reivindicar i celebrar”, expressa el responsable de comunicació i cultura de l’entitat.

De fet, part dels beneficis de l’IrídiaFest serviran per finançar el Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional (SAIDAVI) del centre, que ofereix acompanyament jurídic i psicosocial a qualsevol persona que hagi patit violència institucional. Lozano també destaca la línia de litigis estratègics de l’entitat, que no només cerca la reparació de les víctimes sinó també generar canvis legislatius en temes que permetin avançar en el reconeixement, protecció i garantia dels drets humans.  

L’IrídiaFest, que compta amb la complicitat del projecte Say It Loud i la Sala Paral·lel 62, celebra i dona suport a aquesta lluita. I ho fa en contraposició a la cultura de l’odi, entenent el desenvolupament i la cultura com a part essencial de la defensa dels drets humans, i reivindicant el paper de l’art com a vertebrador d’idees transformadores. El festival és una crida a fer que passi un canvi per assolir un món més just, igualitari i lliure d’odi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari