Menors Soldats: el drama continua en almenys 24 països

 Font:
Font:

Menors Soldats: el drama continua en almenys 24 països

Resum: 

Nova campanya de 6 ONG catalanes/internacionals perquè els Estats signin l'eina jurídica de protecció més important per als i les menors en conflicte. Als voltants del 12 de febrer se celebra el Dia Internacional Contra la Utilització de Menors Soldats.

Les organitzacions Alboan, Amnistia Internacional, Entreculturas, Fundació el Compromiso, Save the Children i el Servei Jesuïta a Refugiats es mobilitzen al voltant del Dia internacional (12 de febrer) contra la utilització de menors soldats per a denunciar les greus violacions de drets humans als quals són sotmesos diàriament nens i nenes en nombrosos països.

Les organitzacions sol·liciten als Estats que encara no ho han fet, que ratifiquin el Protocol Facultatiu de la Convenció dels Drets del Nen i la Nena sobre la participació de menors en conflictes armats. Es tracta de l'eina jurídica de protecció més important per als menors en conflicte.

El Protocol

El Protocol és un instrument imprescindible per a assegurar que nens i nenes no són utilitzats en conflictes armats. Augmenta a 18 anys l'edat mínima per a la participació directa en les hostilitats, en comparació de l'edat mínima anterior fixada en 15 anys en la Convenció sobre els Drets del Nen i la Nena. També obliga als Estats part a posar en vigor disposicions estrictes allí on no es compleixi.

Actualment, aquest Protocol ho han ratificat 134 països, 23 ho han signat però no ratificat (com Camerun, Ghana, Libèria, Pakistan o Somàlia) i un total de 35 ni ho han signat ni han acceptat fer-lo (com Guinea Equatorial, Etiòpia, Malàsia, Myanmar, Aràbia Saudita o Zimbawue). Espanya ho va ratificar en 2002.

La Campanya

Amb aquesta iniciativa, les organitzacions se sumen a la campanya de Nacions Unides: “Ningú menor de 18”, cosa que persegueix la ratificació universal d'aquest Protocol per al 12 de febrer de 2012 -quan es compleix el 10º Aniversari des de la seva entrada en vigor-. La campanya pretén que cap menor de 18 anys sigui reclutat ni utilitzat en forces armades o grups armats, ja que l'associació amb forces armades priva als nens i nenes dels seus drets i de la seva infància sent devastador l'impacte físic i psicològic que els provoca.

Finalment, les organitzacions sol·liciten als estats que ja han signat i ratificat el protocol que realitzin esforços addicionals per a la seva adequada implantació, proporcionant els recursos adequats. En El Txad estan sent reclutats nens i nenes d'entre 13 i 17 anys anys d'edat per part de les Forces Armades i utilitzats en combats, i s'estan utilitzant menors de 10 anys com missatgers i en funcions de transport. Això contradiu clarament el Protocol, i suposa un incompliment clar de les obligacions internacionals d'aquest país.

Informació addicional

És impossible calcular amb exactitud el nombre de nens i nenes soldats. Hi ha desenes de milers en totes les regions del món. Segons l'últim informe global sobre nens i nenes soldats de la Coalició Internacional de 2008, almenys 24 països de totes les regions del món reclutaven a menors de 18 anys.

Des de llavors, milers de menors soldats han estat alliberats de forces combatents, ja siguin grups governamentals o insurgents, després d'acords de pau i programes de desmobilització i reinserció a Afganistan, Burundi, Costa d'Ivori, Libèria, República Democràtica del Congo, el Sud de Sudan i altres països. No obstant això, durant aquests anys han esclatat, s'han reprès o s'han intensificat conflictes en països com El Txad, L'Iraq, la República Centroafricana, Somàlia i Sudan (Darfur), augmentant en aquests llocs el reclutament de menors.

Els nens, nenes i adolescents soldats han estat sotmesos a situacions extremes, en les quals alguns han estat testimonis de l'assassinat dels seus familiars o han estat utilitzats com instruments per a cometre atrocitats. Molts han estat víctimes de maltractaments, violacions i altres formes de sexualitat forçada, inclosos els “matrimonis” amb combatents en el cas de les nenes. En nombroses ocasions han estat drogats per a vèncer el temor a l'adversari, utilitzats com carn de canó, obligats a realitzar saquejos, violacions o a mutilar persones.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou