Àmbit de la notícia
Internacional

Més pressió per exigir la fi de la complicitat de les administracions catalanes amb Israel

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Novact i la Coalició Prou Complicitat amb Israel han presentat dues queixes formals als síndics de greuges de Catalunya i Barcelona per denunciar els vincles amb Israel.
    Novact i la Coalició Prou Complicitat amb Israel han presentat dues queixes formals als síndics de greuges de Catalunya i Barcelona per denunciar els vincles amb Israel. Font: Novact
  • Malgrat que el genocidi que l’estat israelià està perpetrant a Palestina no té aturador, les relacions comercials i la col·laboració entre les institucions catalanes i Israel s’han mantingut actives.
    Malgrat que el genocidi que l’estat israelià està perpetrant a Palestina no té aturador, les relacions comercials i la col·laboració entre les institucions catalanes i Israel s’han mantingut actives. Font: Novact
  • “Les administracions catalanes tenen el deure de posar fi a qualsevol participació directa o indirecta en la perpetuació de l’ocupació de Palestina”, diuen les entitats.
    “Les administracions catalanes tenen el deure de posar fi a qualsevol participació directa o indirecta en la perpetuació de l’ocupació de Palestina”, diuen les entitats. Font: Novact

Novact i la Coalició Prou Complicitat amb Israel han presentat dues queixes formals als síndics de greuges de Catalunya i Barcelona per denunciar els vincles que mantenen la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona amb Israel.

Aquest dilluns, una investigació del diari Crític destapava que la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Interior, hauria contractat reiteradament una empresa israeliana de seguretat i d’armament. Segons el mitjà, des del 2020, els Mossos d’Esquadra haurien fet, almenys, cinc compres a la companyia Guardian Homeland Security SA per un valor total superior als 70.000 euros. Els contractes haurien servit per adquirir material policial per als mossos, com ara elements de protecció per a entrenament de tir, entre altres. Algunes d’aquestes compres es van produir durant el 2024, només uns mesos després que Israel posés en marxa l’ofensiva militar a Gaza, l’octubre de 2023.

Guardian Homeland Security SA, formada per ex alts càrrecs del servei d'intel·ligència d'Israel, és la mateixa empresa a la qual el Ministeri de l’Interior espanyol va comprar quinze milions de bales per un import d’uns 6,6 milions d’euros, un contracte que finalment el Govern espanyol va rescindir unilateralment després que es fes pública la informació i aquesta fes trontollar les relacions entre els socis de govern i posés en perill l’estabilitat de l’executiu espanyol. 

La informació del Crític és una mostra més que, malgrat que el genocidi que l’estat israelià està perpetrant a Palestina no té aturador, les relacions comercials i la col·laboració entre les institucions catalanes i Israel s’han mantingut actives. En aquest sentit, convé recordar que, des de l’octubre del 2023, Israel ha assassinat de més de 50.000 persones a Palestina i, segons Nacions Unides, avui més de 350.000 persones es troben a la fase 5 de fam, que suposa la inanició total. “Si hi ha un infern a la terra, està a Gaza”, resumia Jens Laerke, portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU.

Malgrat aquestes dades esfereïdores, entitats del moviment de solidaritat amb el poble palestí denuncien que des de Catalunya s’ha sostingut la complicitat amb el genocidi a Palestina. Així ho han fet Novact - Institut Internacional per l'Acció Noviolenta i la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI), qui han anunciat la presentació de dues queixes formals als síndics de greuges de Barcelona i Catalunya contra la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una nova acció per denunciar que “fomentar la col·laboració empresarial entre Catalunya i Israel finança el manteniment de l’ocupació il·legal i normalitza la situació d’apartheid i les relacions amb Israel”, asseguren en un comunicat.

En la queixa dirigida al síndic de greuges de Catalunya, les entitats assenyalen la presència operativa d’una oficina d’ACCIÓ, l'agència pública per a la competitivitat de l'empresa catalana adscrita al Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, a Tel-Aviv. Aquesta presència “fomenta la inversió catalana en sectors industrials i empreses israelianes que poden contribuir de forma directa o indirecta amb la vulneració dels drets humans del poble palestí”, exposen.

El contingut de la queixa adreçada al síndic de greuges de Barcelona té a veure amb el fet que la Fira de Barcelona acull i promociona empreses israelianes i multinacionals còmplices dels crims comesos per l’estat d’Israel a Palestina. En aquest sentit, recorden que l’ajuntament de la capital catalana forma part del consorci que governa la Fira de Barcelona i que l’alcalde, Jaume Collboni, és el president del Consell General de la Institució.

Només durant el 2024, la Fira de Barcelona ha acollit diversos esdeveniments en què han participat empreses implicades en greus vulneracions de drets humans a Palestina. El 4 i 5 de juny, per exemple, s’hi va celebrar la fira de drons UNVEX 24, on es van exhibir sistemes i tecnologies no tripulades de companyies que tenen vincles directes amb l’ocupació, l’apartheid i el genocidi. Igualment, el 23 i 24 d’octubre, la Fira va ser escenari de l’Aviation Week, que va comptar amb la presència de tres empreses israelianes que proveeixen l’exèrcit israelià.  

Entre el 5 i el 7 de novembre, l’Smart City World Congress va dedicar tot un pavelló a l’Estat d’Israel, amb la presència d’una desena d’empreses lligades amb l’ocupació de Palestina. I més recentment, el febrer del 2025, prop d’un centenar d’entitats van signar una carta en què denunciaven la presència al Mobile World Congress de més d’una trentena d’empreses tecnològiques israelianes, un sector conegut pels seus estrets vincles amb l’exèrcit israelià.

“La col·laboració empresarial ajuda i finança el manteniment de l’ocupació il·legal, normalitza la situació d’apartheid i legitima les relacions amb Israel, malgrat les contínues vulneracions del dret internacional humanitari”, evidencien Novact i la CPCI, alhora que remarquen que el Tribunal Internacional de Justícia (TJI) ha determinat que l’ocupació israeliana de Gaza i Cisjordània és il·legal i té com a objectiu últim l’annexió permanent, i ha instat a abstenir-se de col·laborar amb Israel en activitats econòmiques i comercials que reforcin l’ocupació.

Seguir l'exemple de Noruega

Per això, recomanen als governs català i espanyol emmirallar-se en el govern de Noruega, que el març del 2024 va emetre un avís oficial a les empreses del país sobre el risc de participar en activitats econòmiques o financeres vinculades als assentaments israelians il·legals. “Aquesta decisió, basada en el dret internacional, subratlla la responsabilitat institucional d’evitar qualsevol contribució a la violació del dret internacional humanitari i dels drets humans”, convenen, i sentencien: “Tel-Aviv, com a capital d’Israel i centre de comandament de la política d’assentaments, no pot continuar essent una ciutat amb vincles institucionals i econòmics amb Catalunya”.

Amb el propòsit que Catalunya no sigui un territori que fomenti, faciliti i legitimi la colonització, l’apartheid i el genocidi, les entitats reclamen als síndics de greuges de Catalunya i Barcelona que intervinguin i donin resposta a unes queixes que “reflecteixen el profund rebuig de la societat civil catalana a qualsevol complicitat amb el genocidi del poble palestí”. 

Per tant, insten a tancar l’oficina d’ACCIÓ a Tel-Aviv, posar fi a la promoció econòmica entre Catalunya i Israel i excloure del circuit públic totes les empreses, institucions i governs responsables de crims de guerra, apartheid i colonització. “Les administracions catalanes tenen el deure de posar fi a qualsevol participació directa o indirecta en la perpetuació de l’ocupació de Palestina”, reblen. Un crit per denunciar i dir prou a la complicitat. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari