Montse Ros: “La Mobilitat Europea és una oportunitat per millorar la inserció laboral del jovent”
Comparteix
La presidenta de Probens, una entitat que enguany compleix 35 anys, destaca la importància de promoure la mobilitat del jovent a països europeus per millorar la seva ocupabilitat.
Com neix el programa i per què?
Des de la nostra associació, Probens, ja teníem experiència en acollir joves d’altres països i els nostres socis ens demanaven poder rebre, també, els joves catalans. Quan va sortir la primera convocatòria des de la Generalitat, ens vam presentar i ens van aprovar tres grups de Mobilitat. Entenem que és una bona oportunitat per a joves que, a vegades, no s’han pogut moure del seu entorn. Així tenen la possibilitat d’adquirir una experiència laboral en un altre país. A més, poder fer els dos papers del projecte (rebre joves i enviar joves) és molt enriquidor professionalment.
Amb quin objectiu vau posar en marxa aquest programa?
El programa té per objectiu millorar la inserció laboral dels joves d’entre 18 i 29 anys inscrits a Garantia Juvenil i propiciar la seva reincorporació al sistema educatiu a través de la seva experiència vital i professional d’estada a un país europeu durant 3 mesos.
Quins requisits contempleu?
Fem la selecció dels joves a través d’una entrevista individual i després participen en tres fases. Primer inicien el curs de la llengua del país on viatjaran i fan activitats grupals per a conèixer la cultura del país i preparació pedagògica per al món laboral. També fan tutories individuals per definir el seu projecte professional i acotar els sectors on volen fer les pràctiques. Després fan una estada de tres mesos al país escollit i fan 50 hores més d’idioma i pràctiques en empreses de diferents sectors segons els seus interessos. Alhora participen un cop a la setmana en activitats culturals per conèixer el país. Quan tornen a Catalunya fem un seguiment durant 2 mesos per incorporar la seva experiència al currículum i al seu projecte professional.
Quantes persones voluntàries gestioneu al llarg de l'any o heu gestionat des que va començar el programa?
Durant la primera edició, van participar al programa de Mobilitat un total de 19 joves. A la segona en van ser 6 i, en aquesta tercera edició que estem desenvolupant ara, en tenim un total de 25. Pel que fa als programes de mobilitat d’acollida a Barcelona i a Mallorca (on també tenim delegació) vam començar l’any 2010 i fins a l’actualitat hem acollit més de 250 joves i adults.
Amb quins països col·laboreu principalment?
Treballem bàsicament amb Alemanya i Itàlia. El 2018 vam començar a col·laborar també amb Polònia.
I amb quantes entitats d'intercanvi treballeu?
En aquests moment tenim acords signats amb 5 entitats diferents, dues a Alemanya, dues a Itàlia i una a Polònia.
Per què recomanaries aquest programa?
Pensem que aquesta és una molt bona oportunitat per a una franja de joves que no tenen tantes ocasions de viatjar a un país estranger per desenvolupar les competències que els poden servir per a millorar la seva ocupabilitat. El fet d’estar tres mesos fora del seu entorn de confort fa que puguin demostrar-se a si mateixos que son capaços de resoldre situacions i de superar obstacles.
Afegeix un nou comentari