Montse Ros: “La Mobilitat Europea és una oportunitat per millorar la inserció laboral del jovent”

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Montse Ros és presidenta de Probens. Font: Probens
Montse Ros és presidenta de Probens.

Montse Ros: “La Mobilitat Europea és una oportunitat per millorar la inserció laboral del jovent”

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La presidenta de Probens, una entitat que enguany compleix 35 anys, destaca la importància de promoure la mobilitat del jovent a països europeus per millorar la seva ocupabilitat.

Com neix el programa i per què?

Des de la nostra associació, Probens, ja teníem experiència en acollir joves d’altres països i els nostres socis ens demanaven poder rebre, també, els joves catalans. Quan va sortir la primera convocatòria des de la Generalitat, ens vam presentar i ens van aprovar tres grups de Mobilitat. Entenem que és una bona oportunitat per a joves que, a vegades, no s’han pogut moure del seu entorn. Així tenen la possibilitat d’adquirir una experiència laboral en un altre país. A més, poder fer els dos papers del projecte (rebre joves i enviar joves) és molt enriquidor professionalment.

Amb quin objectiu vau posar en marxa aquest programa?

El programa té per objectiu millorar la inserció laboral dels joves d’entre 18 i 29 anys inscrits a Garantia Juvenil i propiciar la seva reincorporació al sistema educatiu a través de la seva experiència vital i professional d’estada a un país europeu durant 3 mesos.

Quins requisits contempleu?

Fem la selecció dels joves a través d’una entrevista individual i després participen en tres fases. Primer inicien el curs de la llengua del país on viatjaran i fan activitats grupals per a conèixer la cultura del país i preparació pedagògica per al món laboral. També fan tutories individuals per definir el seu projecte professional i acotar els sectors on volen fer les pràctiques. Després fan una estada de tres mesos al país escollit i fan 50 hores més d’idioma i pràctiques en empreses de diferents sectors segons els seus interessos. Alhora participen un cop a la setmana en activitats culturals per conèixer el país. Quan tornen a Catalunya fem un seguiment durant 2 mesos per incorporar la seva experiència al currículum i al seu projecte professional.

Quantes persones voluntàries gestioneu al llarg de l'any o heu gestionat des que va començar el programa?

Durant la primera edició, van participar al programa de Mobilitat un total de 19 joves. A la segona en van ser 6 i, en aquesta tercera edició que estem desenvolupant ara, en tenim un total de 25. Pel que fa als programes de mobilitat d’acollida a Barcelona i a Mallorca (on també tenim delegació) vam començar l’any 2010 i fins a l’actualitat hem acollit més de 250 joves i adults.

Amb quins països col·laboreu principalment?

Treballem bàsicament amb Alemanya i Itàlia. El 2018 vam començar a col·laborar també amb Polònia.

I amb quantes entitats d'intercanvi treballeu?

En aquests moment tenim acords signats amb 5 entitats diferents, dues a Alemanya, dues a Itàlia i una a Polònia.

Per què recomanaries aquest programa?

Pensem que aquesta és una molt bona oportunitat per a una franja de joves que no tenen tantes ocasions de viatjar a un país estranger per desenvolupar les competències que els poden servir per a millorar la seva ocupabilitat. El fet d’estar tres mesos fora del seu entorn de confort fa que puguin demostrar-se a si mateixos que son capaços de resoldre situacions i de superar obstacles.

Afegeix un comentari nou