Mujeres Burkina crida a col·laborar per ajudar cinquanta famílies desplaçades per culpa del terrorisme

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
L’entitat gavanenca té en marxa una campanya de micromecenatge per assegurar la sostenibilitat alimentària i econòmica de mig centenar de famílies. Font: Mujeres Burkina
L’entitat gavanenca té en marxa una campanya de micromecenatge per assegurar la sostenibilitat alimentària i econòmica de mig centenar de famílies. Font: Mujeres Burkina
Mujeres Burkina té com a missió principal ajudar les dones de les zones més vulnerables del país. Font: Mujeres Burkina
Mujeres Burkina té com a missió principal ajudar les dones de les zones més vulnerables del país. Font: Mujeres Burkina
Kaya és una zona molt seca, tocant al Sahel, amb molta escassetat d’aigua. Font: Mujeres Burkina
Kaya és una zona molt seca, tocant al Sahel, amb molta escassetat d’aigua. Font: Mujeres Burkina

Mujeres Burkina crida a col·laborar per ajudar cinquanta famílies desplaçades per culpa del terrorisme

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat gavanenca té en marxa una campanya de micromecenatge per assegurar la sostenibilitat alimentària i econòmica de mig centenar de famílies de la zona de Kaya, al nord-oest del país.

La Montserrat Riba va quedar fondament colpida pel que va veure quan va visitar Burkina Faso el 2004. Malgrat que ja l’havia advertit el seu germà, qui hi havia viatjat uns anys abans per temes laborals i li havia dit que era un país on “tot estava per fer”, l’impacte que la pobresa i la vulnerabilitat va causar en la Montserrat va ser més fort del que havia imaginat.

A més, la seva estada al país africà –un dels més pobres del món– va coincidir amb un moment vital en què estava buscant alguna cosa per “compaginar la feina amb algun projecte d’ajuda humanitària”, atès que sempre ha estat molt involucrada en causes solidàries.

Una de les coses que més la va impressionar de Burkina Faso va ser el coratge i el valor de les dones del país, que viuen situacions molt dures i pateixen una enorme precarietat. “És una lluita diària, les dones són les primeres a aixecar-se i les últimes que se’n van a dormir”, explica en conversa amb Xarxanet, i afegeix que “viuen molt sotmeses en una societat que encara és molt tradicional”.

Davant d’aquest escenari, el 2007 la Montserrat i alguns amics van decidir fer un pas endavant i fundar Mujeres Burkina, una associació de Gavà compromesa amb el procés de transformació de Burkina Faso, que té com a missió principal ajudar les dones de les zones més vulnerables del país. “Ens vam adonar que la dona és qui té realment el poder per poder canviar la societat, i que ajudant a la dona ajudes a tota la família i a tot el país, perquè elles són el pilar i el motor del canvi social”, exposa la Montserrat, presidenta de l’entitat.

Projectes i accions per impulsar el paper de la dona i empoderar-la

La Montserrat cita l’exemple inspirador de la Beatriz com a mostra de la lluita i perseverança de les dones burkineses. Ella va ser la primera dona que van ajudar des de l’entitat, a través d’un projecte de microcrèdits, gràcies al qual va engegar el seu propi negoci i va aconseguir progressar molt en pocs anys. “S’ha fet molt forta, però no ha estat fàcil, perquè tot necessita el seu procés i no es pot fer d’un dia per l’altre”, expressa.

Un altre dels molts casos d’èxit és el de l’Helène, una dona que va quedar vídua amb tres fills a càrrec i que gràcies a un microcrèdit de setanta-cinc euros l’any va aconseguir posar en marxa un petit negoci de venda de roba per a infants que ven quan se celebren grans esdeveniments a la capital del país. Gràcies a això, ha pogut capgirar la seva situació, deixar enrere la precarietat i mudar-se a una altra casa.

L’ajuda basada en microcrèdits –i el foment de l’autoocupació– és un dels tipus de projecte que més ha dut a terme Mujeres Burkina per afavorir l’autonomia i la independència de les dones del país. “Intentem arribar on elles no poden fer-ho, però, sobretot, proporcionant eines perquè elles puguin tirar endavant i empoderar-se”, assegura.

Entre altres accions per millorar la situació de la dona, l’associació també ha impulsat la creació del ‘Centre de Formació Santa Vicenta Maria’, situat al Departament de Saaba, un espai de formació per a dones, on es poden allotjar i cursar els seus estudis de Formació Professional per tal de crear i administrar microempreses rurals i comercialitzar productes locals.

Així, al llarg dels anys i amb molt d’esforç, l’entitat ha dut a terme diversos projectes de cooperació al país orientats a la promoció dels drets humans, programes d'escolarització i alfabetització, de nutrició infantil, promoció econòmica, finançament de microcrèdits o la construcció de pous d’aigua, entre altres.

Campanya de micromecenatge per ajudar famílies desplaçades pel terrorisme

Ara, Mujeres Burkina ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Migranodearena per finançar la segona fase d’un projecte d’ajuda a una cinquantena de famílies colpejades per una problemàtica que ha esdevingut una vertadera xacra que amenaça el futur del país: el terrorisme jihadista.

Ja fa anys que les milícies jihadistes s’han escampat sense control a bona part del Sahel, una zona del món que s’ha convertit en el nou epicentre del jihadisme mundial. La situació és greu i ha causat estralls a Burkina Faso, on, segons exposa la Montserrat, el terrorisme ja ha provocat el desplaçament forçós d’uns dos milions de persones.

“És una autèntica llàstima això que està passant, perquè Burkina Faso sempre havia estat un país on hi havia molta pau i tranquil·litat, on la gent és molt amable i, tot i la gran diversitat que hi ha, la convivència sempre havia estat molt bona”, lamenta. De fet, per culpa d’aquesta situació, i les restriccions imposades per la crisi de la covid-19, la Montserrat no ha pogut tornar al país des del 2019. “Estàvem a punt d’anar-hi després de la pandèmia, però ens van recomanar no viatjar”, assegura.

En aquest context, l’associació va rebre una petició d’ajuda procedent de la localitat de Kaya, a uns setanta quilòmetres al nord-oest de la capital. “Ens van explicar que en aquesta zona estaven rebent moltes persones desplaçades arran dels atacs jihadistes i que eren famílies que estaven patint molt, en una situació molt precària”, indica la Montserrat. Ràpidament, des de l’entitat van posar fil a l’agulla per veure de quina manera podien ajudar aquestes persones.

Kaya és una zona molt seca, tocant al Sahel, amb molta escassetat d’aigua. Així, la primera fase del projecte per ajudar les famílies desplaçades, i dut a terme amb el suport de l’Ajuntament de Gavà, va ser construir un pou i un dipòsit d’aigua que funcionen amb plaques solars. L’objectiu, a banda d’assegurar el subministrament d’aigua per a la població, és permetre a cadascuna de les dones de les cinquanta famílies cultivar un hort d’uns dos-cents metres quadrats per alimentar la seva llar i vendre els excedents.

La segona fase del projecte, per a la qual Mujeres Burkina ha posat en marxa la campanya de donacions, consisteix a barrar l’hectàrea de terreny per parcel·lar-la i així protegir-la dels animals i iniciar el cultiu.

Per tant, aconseguir-ho no només permetrà garantir la sostenibilitat alimentària de les dones i les seves famílies, sinó que també contribuirà a la seva sostenibilitat econòmica i assegurarà un futur millor per a totes elles. “És urgent tirar endavant aquesta segona fase del projecte perquè està a punt d’arribar l’època de pluges i és quan podran començar a cultivar”, afirma la presidenta de l’associació.

Per això, l’entitat crida a col·laborar i donar un cop de mà a les cinquanta famílies que s’han vist obligades a abandonar les seves llars per la xacra del terrorisme i contribuir així a la tasca que Mujeres Burkina desenvolupa al país. Perquè ajudar la dona burkinesa és reforçar un dels pilars del desenvolupament de tot el país.

Afegeix un comentari nou