Àmbit de la notícia
Internacional

'Mujeres de Intag', una nova producció audiovisual d'Alba Sud

  • Dones d'Intag

Silvia Ruiz, Marcia Ramírez i Emma Minda són tres dones camperoles que viuen en diferents comunitats a la Vall del Intag, a l'Equador. Les tres formen part de diferents organitzacions de producció dedicades al cultiu i processament de cafè, l'elaboració de sabons i cremes amb àloe, i la confecció d'artesanies diverses.

Aquest nou treball d'Alba Sud, realitzat per Javier Calderón, Ernest Cañada i Riders Mejía, va ser encarregat per SETEM C. Valenciana, i en ell es mostra l'experiència de tres dones de diferents comunitats a la Vall del Intag, a l’Equador, en la defensa d’un model de desenvolupament basat en la Sobirania Alimentària i la conservació dels recursos naturals. El vídeo va acompanyat de material didàctic dirigit al professorat de secundària, elaborat per Ernest Cañada.

Tota la producció és orgànica i es desenvolupa sota una clara aposta per la conservació del medi ambient. Molts d'aquests productes són transformats, agregant-los valor, a les mateixes comunitats: torrat i embassat del cafè, fabricació i envasat dels sabons, elaboració d'artesanies.

Mitjançant el sistema de Comerç Just han pogut vendre a millors preus i amb més garanties. D'aquesta manera poden diversificar els seus ingressos i millorar les seves condicions de vida. En els últims anys, però, el creixement de les activitats mineres a l'Equador va fer que algunes companyies transnacionals fixessin la seva atenció a la Vall del Intag i mostressin interès per extreure-hi minerals (or, coure, materials diversos per a construcció). Per la Sílvia, la Marcia i l’Emma, com per a moltes altres dones i homes d'Intag, la introducció de la mineria era una amenaça per a l'agricultura, la natura i, en definitiva, la seva vida a la Vall. Gràcies a una forta resistència comunitària, en la que elles tres van participar-hi activament, van aconseguir aturar els intents de les empreses mineres i salvaguardar de moment la seva manera de vida.

Podeu veure el documental aquí.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari