‘No miris cap a una altra banda’: la nova campanya d’Open Arms per remoure consciències

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Open Arms
La nova campanya d'Open Arms vol interpel·lar la ciutadania i posar el focus en la situació a la Mediterrània. Font: Open Arms.
 Font: Open Arms
Enguany, ja han mort més d'un miler de persones a la Mediterrània intentant arribar a Europa. Font: Open Arms.
 Font: Open Arms
La campanya, dissenyada per Putos Modernos, es titula 'No miris cap a una altra banda'. Font: Open Arms.

‘No miris cap a una altra banda’: la nova campanya d’Open Arms per remoure consciències

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa vol posar el focus en la tragèdia que milers de persones viuen a la Mediterrània any rere any i interpel·lar la ciutadania.

Aquest estiu, passejant per les platges o pels carrers, és probable que et topis amb cartells cridaners amb un fons vermell i eslògans com aquest: “Durant la teva setmana de vacances a la platja, 39 persones moriran intentant arribar a la riba”. Al costat, un altre cartell, en aquest cas asèptic i amb fons blanc, resa: “Si l’altre cartell t’incomoda, pots mirar aquest”. Parelles de pòsters com aquests, amb missatges similars, formen part de la nova campanya d’Open Arms, que busca sensibilitzar la població i centrar l’atenció en la tragèdia de la Mediterrània.

“Ja estem a l’estiu i, davant del que està succeint a la Mediterrània central, amb cada cop més persones que intenten creuar-la i moren en l’intent, volem sacsejar consciències i posar el focus en aquesta terrible situació; en el que portem d'aquest any, ja han mort més de mil persones, exposa l’Angelo Attanasio, membre de l’equip de comunicació d’Open Arms, qui puntualitza que aquesta xifra correspon només als cossos recuperats, per tant, “és només la punta de l’iceberg de l’abast real de la tragèdia”.

Amb els cartells que contenen missatges clars i sense embuts com: “cada quatre hores mor una persona ofegada a la Mediterrània” o “cada hora mor un infant al mar intentant arribar a Europa”, sempre acompanyats de la seva rèplica irònica per denunciar la passivitat col·lectiva davant de la situació, la campanya, signada pel col·lectiu creatiu Putos Modernos, cerca mostrar amb cruesa la dura realitat a la qual s’enfronten cada dia les persones en trànsit.

Totes les parelles de cartells tenen impreses dues adreces web, nomiriscapaunaaltrabanda.cat i miracapaunaaltrabanda.cat, depenent del pòster, que remeten a dominis web diferents que transmeten missatges oposats a qui hi accedeix, seguint amb la dualitat i el contrast que caracteritzen els cartells.

Un contrast que busca remarcar aquell que es viu a les platges de la Mediterrània, alhora espai de gaudi i de mort, i etzibar un cop de realitat interpel·lant directament a la ciutadania.

“Que quedi clar que no estem en contra de les vacances, però sí que volem destacar el fet que el Mediterrani és, al mateix temps, un lloc meravellós per gaudir de l’oci, però també ha esdevingut la fossa comuna més gran del planeta per culpa de la inacció deliberada de les institucions de la Unió Europea (UE) i la perspectiva militar i no humanitària des de la qual aborda la qüestió”, suma Attanasio, i cita Frontex com a exemple d'aquesta política.

Segons l’ONG, la passivitat social envers les milers de morts anuals en aquest “mur d’aigua salada” que és la Mediterrània també hi té la seva part de responsabilitat, per això es vol emfatitzar que les mateixes platges i aigües on xalem durant les nostres vacances són espais de mort per a moltes persones en trànsit. Com a mínim de 24.305 des del 2014, com fan palès les dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

L’Astral salpa de nou cap a la Mediterrània Central

Precisament, per continuar protegint la vida de les persones més vulnerables, l’Astral, un dels vaixells d’Open Arms, acaba de salpar de nou i ha posat rumb a la Mediterrània Central en una nova missió -ja s'apropen al centenar- de l’ONG liderada per Òscar Camps, per evitar que més persones innocents morin sepultades al mar.

“Des de fa un temps, la missió principal de l’Astral és realitzar tasques de vigilància, assistència i denúncia”, explica l’Angelo Attanasio, que detalla el seu modus operandi: “Quan detecta una embarcació en dificultats, s’hi apropa i entrega les armilles salvavides a les persones que hi ha a bord i avisa les autoritats de salvament de la zona i espera la seva arribada; ara bé, si el perill per a les persones és imminent, s’activa el protocol de rescat”, apunta Attanasio.

A banda de complir la seva missió central, l'Astral és el vaixell escola a port, on l'entitat informa, sensibilitza i educa sobre tot el que passa a la Mediterrània. Tot plegat és també una de les estratègies cabdals d'Open Arms per articular i acompanyar alternatives a les polítiques migratòries de mort de la UE.

Aquesta serà la missió noranta-dos d’Open Arms, que des del 2015 està al peu del canó per complir el seu propòsit principal: protegir al mar a totes aquelles persones que es juguen la vida per arribar a Europa i oferir suport en diferents àmbits. Des de fa uns mesos, per prosseguir en aquesta tasca compten amb l’Open Arms Uno, el nou vaixell insígnia de l’entitat, especialment dissenyat per dur a terme tasques de salvament massiu i amb capacitat per a prop d’un miler de persones, així com una major seguretat per afrontar rescats més feixucs.

L’Open Arms Uno, presentat oficialment el juny d’aquest any 2022, també disposa de quatre llanxes semirígides i un hospital amb vint-i-sis llits a bord, entre altres. El seu anhel és el mateix que l’ONG tenia -amb mitjans molt més precaris i quan gairebé ningú hi era- quan es va llençar al mar de la costa nord de Lesbos un mes de setembre del 2015: rescatar i assistir les persones més vulnerables, denunciar les injustícies que pateixen i lluitar per canviar les coses.

Afegeix un comentari nou