El sud del Sudan seguirà necessitant el suport de la comunitat internacional
Comparteix
Sigui quin sigui el resultat del referèndum d'independència que té lloc aquests dies, respecte al Nord del Sudan, la llarga trajectòria del conflicte ha fet demanar a Oxfam (Intermon Oxfam a Espanya) que la comunitat internacional segueixi donant suport al Sudan del Sud. Després de dècades de guerra, més de la meitat dels habitants d'aquesta regió no té accés a aigua potable i tres quartes parts de la seva població és analfabeta, sense escoles, recursos sanitaris, carreteres, etc.
El sud del Sudan s'enfrontarà a reptes enormes i necessitarà el suport a llarg termini de la resta de la comunitat internacional després del referèndum que se celebra aquests dies sense importar el seu resultat, assenyala Oxfam.
Després de la votació podria crear-se un nou país al món, però també seria un dels menys avançats i la llar d'algunes de les persones més pobres del planeta, adverteix l'ONG.Després de dècades de guerra, més de la meitat dels habitants d'aquesta regió no té accés a aigua potable. Tres quartes parts de la seva població és analfabeta i hi ha poques escoles, hospitals i carreteres.
Oxfam apunta a més que els diferents conflictes armats localitzats a la zona estan causant gran sofriment amb més de 200.000 persones obligades a fugir de casa seva durant 2010. Amb el que l'organització insta els líders mundials a no oblidar del Sudan una vegada que el referèndum hagi acabat.
"La pobresa crònica, la manca de desenvolupament i l'amenaça de la violència a la qual s'enfronten els sudanesos a diari no desapareixerà després del referèndum. Sigui quin sigui el resultat de la votació, cal buscar solucions a aquestes qüestions a llarg termini. En cas contrari, qualsevol dels progressos realitzats en els últims anys haurà estat en va ", assenyala el portaveu d'Intermón Oxfam, Jorge Jimeno.
Augment de la tensió
Desenes de milers d'habitants del sud han arribat des del nord del Sudan durant els últims mesos, la qual cosa ha suposat, segons Oxfam, l'increment de les tensions existents en unes comunitats que ja pateixen de manca d'aigua, aliments, sanejament i habitatge.
Tot i que l'acord de pau de 2005, que va posar fi a dècades de conflicte, s'ha traduït en grans avenços per al sud, moltes persones continuen afectades per la falta de desenvolupament i de serveis bàsics. Les esperances i expectatives d'aquestes persones en el referèndum són enormes, i si aquestes no es compleixen podrien augmentar les tensions entre comunitats i aparèixer episodis de violència.
"Amb una població jove, recursos abundants i terra fèrtil, el sud del Sudan té el potencial per construir una nació amb èxit, però només si compta amb el suport que necessita. Després de tants anys de guerra i patiment, el sud del Sudan mereix tenir accés a aigua potable i enviar als més petits a l'escola. El món ha de ajudar-los a complir les seves esperances i aspiracions ", va dir Jimeno.
Oxfam va dir que les relacions diplomàtiques amb el Sudan continuar després del referèndum, ja que moltes qüestions fonamentals segueixen sense resoldre's, com ara el futur de la disputada zona d'Abyei i els drets de la ciutadania. Moltes preocupacions de la dels sudanesos han encara enfrontar-se, per exemple, la tensió existent a la frontera sud entre les comunitats locals i els grups pastorals que migren buscant aigua i pastures.
Els grups minoritaris - com ara els ciutadans del sud que viuen al nord del Sudan i els del nord que ho fan al sud - ha de tenir garantits els seus drets per les autoritats d'aquestes dues zones.
Oxfam ha alertat que els civils són els que més protecció necessiten contra la violència a causa dels freqüents enfrontaments pels recursos com el bestiar i les pastures. Enfrontaments agreujats per les conseqüències d'anys de conflicte com la proliferació d'armes petites.
L'organització ha instat a la comunitat internacional i al govern de Sudan del Sud perquè inverteixin en la millora dels cossos policials, mal equipats i sense formació, i en un sistema de justícia que faci front a les necessitats dels més vulnerables.
Afegeix un nou comentari