Plaga de llagostes a l’Àfrica: una amenaça internacional

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
És la pitjor plaga a Kènia des de fa 70 anys. Font: CC
És la pitjor plaga a Kènia des de fa 70 anys. Font: CC
Ayuda en Acción està monitorant la situació. Font: Hugo Palotto
Ayuda en Acción està monitorant la situació. Font: Hugo Palotto
La FAO ha demanat ajuda internacional per resoldre la problemàtica. Font: Hugo Palotto
La FAO ha demanat ajuda internacional per resoldre la problemàtica. Font: Hugo Palotto

Plaga de llagostes a l’Àfrica: una amenaça internacional

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La FAO adverteix que els eixams d’insectes podrien augmentar de nombre i de potencial destructiu, així com propagar-se a altres països del continent si no es combaten més intensament.

Una plaga de llagostes sense precedents a Etiòpia, Kènia, Uganda i Somàlia està posant en perill la seguretat alimentària d'aquestes regions. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), que considera la situació una "amenaça de dimensió internacional", adverteix que els eixams d'insectes podrien créixer "exponencialment, així com propagar-se a altres països de l'est de l'Àfrica, si no s'intensifiquen els esforços per combatre la plaga".

Els experts asseguren que les condicions meteorològiques recents que s'han donat a l'Àfrica oriental, com ara temperatures inusualment càlides, així com fortes pluges, han creat unes condicions favorables a la ràpida reproducció d'aquests insectes. Els eixams poden desplaçar-se 150 quilòmetres per dia, destruint els mitjans de vida rurals, com ara les collites.

És la pitjor plaga de llagostes en 25 anys per Somàlia, que ha declarat la situació d'emergència nacional, i Etiòpia, mentre que Kènia s'enfronta a un brot que no s'havia vist en 70 anys. Sudan del Sud encara no s'ha vist afectat, però està en perill.

Ajuda internacional

"Es tracta d'una amenaça de dimensió internacional que posa en perill la seguretat alimentària de tota la subregió", assenyala el Director General de la FAO, Qu Dongy, d'una plaga de llagostes que ja tenen una mida i un potencial destructiu enorme. Per aquest motiu, l'organització està activant mecanismes urgents per donar suports als governs i organitzar una campanya col·lectiva per fer front a la crisi.

Tot i que les autoritats de cada regió han posat en marxa accions de control, des de la FAO asseguren que, donada la urgència, "és necessari un suport financer addicional de la comunitat internacional de donants". Tal com assenyalen des de la FAO, si no es treballa per erradicar la plaga, el nombre d'insectes devoradors de collites podria multiplicar-se per 500 en quatre mesos.

La FAO estima que es necessiten 70 milions de dòlars per donar suport amb urgència les operacions de control de plagues i per la protecció dels mitjans de subsistència.

Les entitats, preparades

Les entitats que estan treballant sobre el terreny als països de la Banya d'Àfrica ja estan preparades davant l'arribada de la plaga. Des d'Ayuda en Acción consideren que a les zones d'Etiòpia en les quals implementa els seus projectes la situació encara no és severa, tot i que el fenomen existeix. "Es tem que la invasió es pugui estendre i afectar els cultius, principalment de fruites i cereals", assenyala Roberto Giuliotto, director d'Ajuda en Acció - Etiòpia.

L'entitat està monitorant la situació de manera constant i coordinant-se amb les institucions governamentals en la realització d'accions de preparació i control. "Una vegada establides, Ayuda en Acción es coordinarà amb les delegacions locals del ministeri d'agricultura per a la seva implementació", manifesta Giuliotto.

Des d'Ayuda en Acción es considera que, tant en l'àmbit institucional com en el de la producció en el territori, no estan capacitats i/o no tenen mitjans per controlar la problemàtica. "Actualment la població està controlant el fenomen de manera tradicional, és a dir, bàsicament fer soroll perquè les llagostes marxin de la zona", manifesta director d'Ajuda en Acció - Etiòpia.

El brot de pneumònia que ha provocat el coronavirus de la Xina i que ja ha deixat 1.380 morts, està acaparant l'atenció dels mitjans per davant de la situació que es viu a la Banya d'Àfrica. Això no obstant, des d'Ayuda en Acción no consideren que el tema estigui invisibilitzat. "Als països afectats, així com els que podria arribar la plaga, estan cobrint l'emergència i els governs s'estan organitzant per donar resposta i reduir els impactes negatius que podria tenir", assegura Giuliotto.

Afegeix un comentari nou