Quins són els països més pacífics del món?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Quins són els països més pacífics del món?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Islàndia, Dinamarca, Àustria, Nova Zelanda i Portugal encapçalen l’Índex de Pau Global 2016. Segons l’estudi internacional, els països amb més violència són Síria, Sudan del Sud i l’Iraq.

El món en general és cada vegada menys pacífic, però només alguns països gaudeixen de més pau ara que a tota la seva història. Aquesta seria la conclusió principal de l’Índex de Pau Global 2016 (IPG), que anualment mesura amb 23 indicadors quina és la situació de la pau a 163 països del món. O dit en altres paraules: la desigualtat en termes de pau al planeta s’ha incrementat en funció de la zona del globus on es visqui. Entre els conflictes que fan del planeta cada vegada un lloc menys pacífic, segons l'informe, trobem les guerres, el terrorisme, les crisis econòmiques, l'èxode de persones refugiades, les retallades socials, les catàstrofes mediambientals...

Elaborat per l’Institute for Economics and Peace juntament amb el Centre for Peace and Conflict Studies i altres experts i expertes internacionals, el mapa de l’IPG mostra amb colors quins són els països més pacífics i quins són els més violents. De manera sintètica, les dades que es desprenen de l'informe revelen que el món és avui un 2,4% menys segur que en passades dècades.

Rànquing de països més pacífics Rànquing de països més violents

1. Islàndia 1. Síria

2. Dinamarca 2. Sudan del Sud

3. Àustria 3. Iraq

4. Nova Zelanda 4. Afganistan

5. Portugal 5. Somàlia

6. República Txeca 6. Iemen

7. Suïssa 7. República Centreafricana

8. Canadà 8. Ucraïna

9. Japó 9. Sudan

10. Eslovènia 10. Líbia

Els resultats de l’IPG evidencien que la pau d’una regió determinada té relació amb el nivell d’ingressos, educatiu i d’integració regional. A més, els països més pacífics tenen un alt nivell de transparència i baixos nivells de corrupció. Els factors principals que fan servir per mesurar el grau de pau són: Militarització, Societat i Seguretat i Conflictes Domèstics i Internacionals.

L’Estat espanyol se situa a la posició número 25 del rànquing, amb una puntuació de 1,9/5 en Militarització, 1.9/5 en Societat i Seguretat, 1.1/5 en Conflictes Domèstics i Internacionals i de 1.604 de qualificació en l’IPG. Segons l’estudi, això repercuteix en un cost de la violència d’uns 39.051.951.887$.

Si es compara amb el país més pacífic, Islàndia, té un 1.3 en Militarització, 1.2 en Societat i Seguretat i un 1.1 en Conflictes Domèstics i Internacionals, amb una qualificació de 1.192 en l’IPG. Per Islàndia, el cost de la violència li suposa 242.372.499$. Es pot consultar la comparativa entre els dos països al següent enllaç. De fet, Islàndia lidera el rànquing de països més pacífics des de l’any 2008. En aquest sentit, l’Índex de Pau Global és una investigació que es fa i es publica des de l’any 2007.

Quina és la situació de les grans potències i de Llatinoamèrica?

Alemanya ocupa la 16a posició especialment perjudicada per l’exportació d’armes convencionals. França té el número 46 suspenent en l’àmbit de les armes nuclears, l’exportació d’armes i l’impacte del terrorisme. Rússia té la 151, la Xina és la 120, l’Índia la 141, els Estats Units la 103 i Brasil la 105.

Pel que fa a l’Amèrica Llatina, Colòmbia seria el país menys pacífic ocupant la posició número 147, seguit de Veneçuela (143), Mèxic (140) i Guatemala (117). Pel que fa als països més pacífics del continent llatinoamericà, trobem a Xile a la posició número 27, seguit de Costa Rica (33), Uruguai (35) i Panamà (49).

Afegeix un comentari nou