Àmbit de la notícia
Internacional

Reobre el CIE de la Zona Franca després de set mesos

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El Ministeri d’Interior ha ordenat la reobertura del CIE de Barcelona.
  • L’Ajuntament de Barcelona i el de València van reclamar per carta al Ministeri de l’Interior que cap CIE tornés a obrir.
    L’Ajuntament de Barcelona i el de València van reclamar per carta al Ministeri de l’Interior que cap CIE tornés a obrir.
  • El CIE de la Zona Franca abans de la pandèmia.
    El CIE de la Zona Franca abans de la pandèmia.

Tot i la negativa del govern municipal, el Ministeri d’Interior ha ordenat la reobertura del CIE de Barcelona amb vuitanta homes, tots amb PCR negativa.

Des de dilluns 5 d’octubre, el CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca de Barcelona ha reobert les seves portes després de set mesos tancat per la Covid-19. El tancament de fronteres durant la pandèmia va paralitzar les deportacions de les persones internes. Ara, torna a omplir-se amb l'entrada de vuitanta homes que han arribat en pastera d’Algèria. 

Els homes haurien passat el període de quarantena en un equipament públic i han ingressat després de donar negatiu en dues proves PCR. Segons la Policia Nacional, el nou mòdul de dones també estaria preparat però no hi han entrat encara.

L’obertura és “un risc molt gran de salut i un nou grau de violència institucional”, denuncia la membre de Tanquem els CIE, Mercè Duch. Tot i haver passat el protocol sanitari, des de l’entitat denuncien que no es pot garantir el mateix dins del CIE, a més de ser llocs on es perpetua la vulneració de drets humans

Les persones internes es troben als CIEs per una falta administrativa, és a dir, per no tenir els papers en regla. Poden estar interns fins a seixanta dies mentre es gestiona la seva deportació. 

Aquesta situació la denuncien 196 associacions mitjançant un comunicat. Demanen que es tanquin els CIEs definitivament i que es canviï la política migratòria europea per trobar-se en una “deriva migratòria, antidemocràtica i violenta”, destaca Duch. “Persones, entitats, col·lectius, institucions i la ciutadania som competents en la defensa dels drets. Tots som responsables d’anar frenant la violència i el racisme”, afegeix.

La resposta municipal

L’obertura va arribar el mateix dia que l’Ajuntament de Barcelona i el de València van reclamar per carta al Ministeri de l’Interior que cap CIE tornés a obrir, després que el Ministeri anunciés les reobertures a finals de setembre. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó ja van enviar aquesta carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska al juliol, reclamant que després del tancament a causa de la pandèmia no es tornessin a obrir. 

Els alcaldes asseguren que la situació dels CIE és “incompatible pel que fa a salut, dignitat i respecte dels drets humans”, a més de no disposar de la “infraestructura per fer front a la possibilitat de cap contagi”.

Apunten que reprendre les polítiques de migració actuals és discordant amb el context sanitari que vivim i recorden que és “l’oportunitat de demostrar que la dignitat i la vida de les persones estan per sobre de qualsevol altra consideració”, destacava Colau.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari