Sligo serà la nova Capital Europea del Voluntariat 2017

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Sligo serà la nova Capital Europea del Voluntariat 2017

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El municipi irlandès substitueix a Londres (2016) després de descartar sis altres candidatures. La capital del voluntariat pel 2018 serà Aarhus.

Sligo, municipi irlandès amb una població d’uns 20.000 habitants, ha sigut nomenat Capital Europea del Voluntariat 2017. D’aquesta manera, la població del Nord d’Irlanda substitueix a Londres, que ho va ser durant l’any 2016, i segueix les regnes d’altres ciutats com Lisboa (2015). Entre les set ciutats candidates a la distinció, també hi figuraven Belfast, Londres, Edimburg, Bruges i Cagilari. El guardó, creat pel Centre Europeu del Voluntariat, va assignar Barcelona com a primera Capital Europea del Voluntariat l’any 2014.

El jurat va concloure que Sligo presenta característiques apropiades per haver rebut aquest reconeixement. D’una banda, les organitzacions de voluntariat tenen el coneixement sobre els drets i deures de les persones voluntàries. A més, les estratègies de voluntariat uneixen a l’Administració Pública amb les entitats del Tercer Sector i per tant hi ha bones sinergies per treballar conjuntament i tenir una bona connexió. D’altra banda, la formació del voluntariat està reconeguda i els voluntaris i voluntàries són públicament valorats, també amb campanyes que promouen i animen al futur voluntariat a treballar especialment amb persones en risc d’exclusió social.

La candidatura va ser presentada per l’Ajuntament d’Sligo i el Centre de Voluntariat d’Sligo (Sligo Volunteer Centre), coincidint amb el seu 10è aniversari. Després d'avaluar altres candidatures, el jurat va afirmar que "les estratègies de voluntariat del municipi poden tenir un efecte transformador a les comunitats locals".

Londres 2016 i Aarhus 2018

Londres ha sigut durant el 2016 la Capital Europea del Voluntariat. El jurat va valorar fets com la mobilització de més de 120.000 voluntaris actius, el desenvolupament de la primera App de voluntariat del Regne Unit, el suport a prop de 1.600 organitzacions o la innovació en el voluntariat a través de projectes com HeadStart.

La successora d’Sligo durant el 2018 serà Aarhus. El municipi danès destaca per la seva "estratègia per una ciutadania activa que es nodreix d’un mecanisme clar i apropiat de finançament pel voluntariat de les organitzacions no lucratives", segons va afirmar el jurat. A més, també assenyalen que la manera com les polítiques de voluntariat estan lligades a les estratègies d’ocupabilitat, salut i inclusió social són un exemple per a la resta de ciutats.

Afegeix un comentari nou