Àmbit de la notícia
Internacional

Un projecte d’Educo dona suport a 230 llars que depenen de mares vídues a l’Afganistan

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Moltes dones afganeses s'han quedat vídues a consequència dels conflictes i la pandèmia.
    Moltes dones afganeses s'han quedat vídues a consequència dels conflictes i la pandèmia. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC).
  • El projecte d'Educo es duu a terme a la província afganesa d'Herat.
    El projecte d'Educo es duu a terme a la província afganesa d'Herat. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC).
  • La iniciativa dona suport econòmic a 230 llars encapçalades per dones.
    La iniciativa dona suport econòmic a 230 llars encapçalades per dones. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC).

L’ONG presta ajuda econòmica a aquestes dones, que encapçalen les seves famílies i no poden treballar arran de les prohibicions del règim talibà.

Només mig any després del retorn dels talibans al poder a l’Afganistan, el país llangueix impactat per diverses crisis que s’han agreujat i amenacen el futur de la seva població. Al col·lapse econòmic se suma una crisi humanitària sense precedents: el 98% dels afganesos i afganeses no té prou menjar i més de la meitat pateix gana, segons el Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides.

L’ascens dels fonamentalistes també s’ha traduït en un retrocés dels drets, que afecta especialment les dones i nenes, com ja va passar en l’anterior règim dels talibans.

Moltes d’elles, a conseqüència de les guerres i la pandèmia, s’han quedat vídues i a càrrec de les seves famílies. És el cas de la Bibi Halima, de 63 anys, que va perdre el seu marit fa tres anys; el seu fill també va abandonar el país el 2020. “M’agradaria tenir l’oportunitat de guanyar-me la vida, però ara és molt més difícil que les dones treballin”, lamenta la Bibi que s’ha quedat al capdavant de la família i cinc persones depenen directament d’ella.

En aquest context, l’ONG Educo, com a membre de l’Aliança ChildFund, ha posat en marxa un programa per assistir a les mares vídues com la Bibi Halima, que es calcula que són prop de dos milions al país. En la majoria dels casos, són dones analfabetes, sense recursos econòmics ni documentació, que no poden sortir de casa si no van acompanyades d’un home. “A aquestes dones només els queda mendicar per poder sobreviure i alimentar les seves famílies”, explica Pilar Orenes, directora general d’Educo.

Una ajuda que assegura l’alimentació de 1.300 infants

L’ONG, que vetlla per l’educació, la protecció i la participació de la infància a catorze països, ha iniciat al districte de Koshk Rabat Sangi, a la província afganesa d’Herat, un projecte per millorar la situació d’aquestes dones i les seves famílies. Hi participen 230 llars, liderades per dones vídues, de les que depenen uns 1.300 infants. Educo ofereix una ajuda econòmica equivalent a vuitanta euros mensuals, dividits en tres pagaments. Està previst que la iniciativa s’allargui, com a mínim, fins al juny d’aquest any.

Una ajuda que servirà per pal·liar la situació de dones com la Riza Gul, de 50 anys, que va perdre el seu marit fa un any i ara viu amb la seva filla i els seus nets. “Abans anava a altres pobles a treballar en tasques domèstiques o en el que fos; ara, amb les restriccions dels talibans i l’empitjorament de la situació econòmica no puc treballar. Què he de fer? On he d’anar? Com alimentaré la meva família?”, es pregunta. 

La problemàtica que aborda Educo i que afecta aquestes dones –prop de dos milions a tot el país– és especialment greu a Herat, la província situada al nord-oest de l’Afganistan, on el 77% de la població viu en districtes rurals. En aquest territori, el 15% de les llars està encapçalada per dones, una taxa que és més del doble que a la resta del país. Així, a Herat, es calcula que aquestes llars són unes 10.000, el que significa que hi ha més de 50.000 infants sense les seves necessitats cobertes.  

Per això, l’entitat, a través de l’aliança ChildFund, ha bolcat els seus esforços a ajudar aquestes dones, que, a diferència d’altres sectors de població, no compten amb cap mena de suport. “A l’Afganistan no hi ha feina i els béns de primera necessitat són cada cop més cars; això afecta tota la població, però especialment a dones i nenes, que són víctimes de tota mena de violència i no hi ha un sistema que asseguri la seva protecció”, sentencia Pilar Orenes. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari