Àmbit de la notícia
Internacional

Un projecte europeu per a mares adolescents tutelades aterra a Barcelona

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo del projecte CAPEvFAIR.Font: Wordpress
  • Adolescent embarassada. Font: Pixabay
  • Logotip d'EduVIC. Font: EduVIC

CAPEvFAIR és una iniciativa que vol formar a professionals per donar suport a les dones vulnerables i els seus infants en risc.  

L’empresa social EduVIC i la Universitat de Barcelona treballen des de fa un any en la creació del primer projecte europeu d’acompanyament de mares adolescents tutelades: el CAPEvFAIR. El programa, que ha nascut gràcies a la col·laboració de l’Erasmus+, té com a objectius millorar les pràctiques professionals de les entitats que treballen amb mares adolescents i també sensibilitzar sobre la situació de vulnerabilitat d’aquestes dones i dels infants en situació de risc.

Concretament, EduVIC gestiona un programa anomenat Antaviana, nom que també rep la seva residència maternal que acull adolescents embarassades o mares amb els seus fills i filles. Des del moment de l’ingrés al centre, es treballa amb les capacitats i potencialitats que les dones ja tenen, així com amb els seus recursos familiars. Fins el 31 d’agost de 2017,  la data de finalització del projecte, CAPEvFAIR haurà elaborat 6 punts teòrics:

1. Definició comuna de vulnerabilitat

2. Eina de seguiment

3. Eina d’observació i diagnòstic

4. Diferents eines de suport

5. Habilitats específiques per a l’acompanyament d’aquest col·lectiu

6. Mòduls de formació per a professionals

A Barcelona, l’objectiu final serà que les mares adolescents tutelades puguin cuidar i vincular-se amb l’infant. Cal esmentar que les mares adolescents no demanen intervenció psicològica, i per tant, la formació de l’equip professional sempre s’ha de fer des d’una perspectiva legimitadora, integradora i que doni capacitats. El projecte, en aquest sentit, durà a terme una identificació de la vulnerabilitat psicosocial de les dones embarassades, reforçar el seguiment de l’embaràs i donar suport a la relació mare-fill.

El focus d’atenció sobre la vulnerabilitat, segons explica el director del programa Antaviana, Lluís March, al portal Social.cat, varia en funció del país. March afirma que a França se centren més en dones consumidores, a Itàlia en les immigrants i a Romania en la salut i l’abandonament de les dones. Una de les peculiaritats de CAPEvFAIR, és que a llarg termini, es té pensat crear petites píndoles formatives per a professionals que ja treballen en aquest àmbit i, fins i tot, un títol universitari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari