Una comunitat rural de Mèxic crea la seva xarxa de telefonia mòbil

 Font:
Font:

Una comunitat rural de Mèxic crea la seva xarxa de telefonia mòbil

Resum: 

Farts que els serveis de telefonia mòbil no arribin a la seva zona, els habitants d'un municipi rural mexicà, de majoria indígena zapoteca, han impulsat la seva pròpia xarxa de comunicació mòbil. La iniciativa té l'origen en el projecte d'una xarxa d'ONG, i ja funciona.

Les administracions i les corporacions han invertit en les grans zones urbanes mexicanes, on es subministren els serveis habituals a qualsevol zona urbana mundial. Però a les zones rurals sembla que no ha interessat tant invertir en infraestructures. Unes 20.000 comunitats rurals (uns 9 milions d'habitants) mexicanes no disposen de repetidors de telefonia mòbil. El municipi de Talea de Castro (a la regió d'Oaxaca) s'ha “rebel·lat” davant d'aquesta situació.

L'ONG Rhizomatica, especialitzada en aquesta nova edició del concepte “divisió digital”, va començar potenciant les comunicacions al municipi amb una emissora de ràdio. Més tard, juntament amb l'àmplia xarxa Congrés Nacional de Comunicació Indígena, i l'organització Xarxes per la Diversitat, Igualtat i Sostenibilitat, va proposar al poble, el 2012, iniciar la implementació d'una xarxa autònoma de comunicació mòbil, que compleix amb els requisits legals que imposa l'Estat.

Rhizomatica vol portar comunicació mòbil a zones rurals en desenvolupament a través d'un sistema de baix cost, programari lliure i tecnologia VoIP (veu sobre Protocol Internet). En aquest últim tram del procés sí que es necessiten concessionaris, però són molt més barats que els concessionaris de telefonia mòbil. El preu de la comunicació telefònica ha viscut al municipi mexicà una disminució molt significativa, per aquells (ja una part important de la població) que ha adquirit un terminal mòbil.

Ara la xarxa privada i comunitària ja funciona, i l'experiència ha interessat a altres comunitats rurals amb el mateix problema. Per llegir més sobre el tema, podeu visitar:

Notícia a Oaxaca-Mèxic

Notícia a eldiario.es

Notícia al Diari Ara

Comunicat de Rhizomatica

Afegeix un comentari nou