Una emergència humanitària és una crisi de drets humans? I viceversa?
Comparteix
Dani Vilaró, portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya, ens respon algunes qüestions sobre crisis humanitàries i de drets humans: “Té tots els números per ser-ho”.
Què es fa quan es detecten vulneracions de drets humans?
“Quan la nostra organització detecta violacions de drets humans activa mecanismes d'investigació. Si és possible desplacem un equip de dues o tres persones per documentar i reportar els abusos a drets humans comesos sobre terreny i, amb aquesta informació, AI elabora un informe. Aquest informe és el que es fa públic als mitjans de comunicació i es difon a autoritats i actors implicats. Amb tota seguretat pot ser la base per a una futura campanya d'Amnistia Internacional (AI) sobre un cas concret. En els informes formulem recomanacions d'actuació i llancem posicionaments públics de l'organització”.
Com es posa en marxa una campanya d'AI?
“Bàsicament des de tres eixos: investigació i difusió, mobilització / activisme i incidència. Mitjançant accions al carrer i mobilitzacions dels i les activistes d'AI fem visible aquell tema que denunciem i ens adrecem a governs, organismes intergovernamentals, grups armats, empreses... sigui quin sigui l'actor amb responsabilitat en els abusos a drets humans comesos per exigir-los, o bé que els aturin si encara estan en curs, o bé que retin comptes si ja no es produeixen. Són les nostres accions d'incidència política. També busquem suports d'altres actors i aliances que enforteixin l'impacte de la campanya”.
Una emergència humanitària és una crisi de drets humans?
“Té tots els números per ser-ho. Quan parlem de drets humans no fem referència només als drets civils i polítics. Entren en joc qüestions relacionades amb els drets econòmics, socials i culturals; drets com l'habitatge, la salut, l'educació, etc.”
“Normalment les crisis humanitàries són situacions en què els mecanismes de protecció dels drets humans es debiliten o, directament, cauen, i és precisament quan cal doblar esforços”
Moltes de les conseqüències d'una crisi humanitària, sobretot si va vinculada a un conflicte bèl·lic, acaben afectant greument els drets humans: desplaçaments interns de població, sortida massiva de població refugiada, creació d'assentaments precaris, desallotjaments forçosos, atacs als drets sexuals i reproductius de dones i nenes, desaparicions forçades, execucions extrajudicials... Normalment les crisis humanitàries són situacions en què els mecanismes de protecció dels drets humans es debiliten o, directament, cauen, i és precisament quan cal doblar esforços”.
Com participen els ciutadans?
“Amnistia Internacional és una organització de persones activistes que es mobilitzen per prevenir les violacions de drets humans o denunciar-ne els abusos. Mobilitzem l'opinió pública per pressionar governs i altres responsables de violacions dels drets humans i aconseguir avenços. Una de les nostres accions més conegudes i tradicionals que compta amb la participació de la ciutadania és l'enviament massiu de cartes, correus electrònics i faxos a qui viola drets humans, sigui qui sigui.”
“Està comprovat que aquesta tècnica fa el seu efecte: no hi ha res que odiïn més els qui cometen abusos que convertir-se el focus d'atenció de milers i milers de persones. L'acció salva vides, en tenim molts exemples, i per això seguim treballant en aquesta línia, ara amb el suport d'Internet i les xarxes socials, on estem molt presents”.
Afegeix un nou comentari