Anna Romeu: “Esperem transformar-nos en una associació per conèixer el territori, no per defensar-lo”
Comparteix
Anna Romeu, sòcia fundadora de l’Associació Ara o Mai per la defensa del territori, ens explica quina és la missió de l’entitat, el paper que hi juga el voluntariat i com es veuen en un futur.
L’Associació Ara o Mai per la defensa del territori es va constituir l’any 2006 a Centelles, a la comarca d’Osona.
Des d’aquesta entitat es promouen activitats diverses de coneixement del medi i l’entorn, el paisatge, la flora i la fauna. S’organitzen caminades, excursions pedagògiques de l’entorn, alliberament d’aus, observació d’estels, entre d’altres.
Parlem amb l’Anna Romeu, sòcia fundadora de l’entitat Ara o Mai, per a que ens expliqui quina és la realitat d’aquesta entitat.
Quina és la missió de la vostra entitat?
Som una associació sense ànim de lucre apolítica i apartidista, que ens dediquem a la defensa del territori des d’un àmbit local i des d’una perspectiva de respecte al medi ambient, oberts a debats i a valoracions que solucionin diferents problemàtiques i actuacions que afecten al nostre entorn.
El nostre objectiu és donar a conèixer la riquesa del nostre entorn per poder gaudir-la i estimar-la com cal, i així preservar-la per a futures generacions.
Quina és la realitat que tenim a la comarca d’Osona?
La realitat és que es pensa molt en el progrés i no gaire en els efectes que produeixen al nostre entorn i territori. Tot i que la crisi ha frenat alguns sectors, el nostre territori pateix les conseqüències de l’establiment d’infraestructures com els traçats elèctrics de molta alta tensió, les fonts carregades amb nitrats i la contaminació atmosfèrica .
Per aquests motius, és necessari un pla ambiciós que doni incentius a les indústries i al sector agrari d’Osona per a que prenguin mesures particulars que contribueixin a la millora de la sostenibilitat i la qualitat ambiental.
Tanmateix, ara que es sap que per l’orografia, la contaminació de l’àrea urbana de Barcelona queda emmagatzemada a Osona, caldria que es realitzés un estudi que analitzés la forma en que s’està afectant a l’entorn, per així prendre les mesures pertinents.
Com a eix fort a Osona, tenim el Grup de Defensa del Ter que a nivell de comarca està fent molta feina per vetllar pel nostre territori.
Quantes persones voluntàries teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
Els voluntaris són esporàdics i ens ajuden a preparar activitats i a fer-les possible, per tant, varien segons l’activitat que organitzem.
Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?
Perquè creuen en la missió de l’associació i volen posar el seu granet de sorra en la conservació de l’entorn i el medi ambient.
Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?
Realment esperem que d’aquí a 10 anys la nostra associació s’hagi transformat en una associació per conèixer el territori i no per defensar-lo. Esperem que tots plegats tinguem més consciència de les conseqüències que tenen els nostres actes en el nostre territori, com a causa del ritme i del nivell de vida que porta la societat actual.
Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?
L’inici de l’associació, el qual va ser espectacular. Tot va començar per frenar la construcció d’una autopista de 6 carrils que pretenia desembocar a la C-17 a l’alçada de Centelles- Hostalets, i a la primera reunió van participar 600 persones. Va ser un moment molt intens i encoratjador.
Afegeix un nou comentari