Dia Mundial contra el treball infantil: L'OIT fa una crida per eradicar aquesta pràctica

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dia Mundial contra el treball infantil: L'OIT fa una crida per eradicar aquesta pràctica

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El proper dia 12 de juny és el dia mundial contra el treball infantil i aprofitant aquesta data es farà una crida sobre el dret que tenen els nens a ser protegits del treball infantil i de la violació dels seus drets humans fonamentals.

Segons dades recents, es calcula que al món hi ha 127 milions de nens i 88 milions de nenes que estan sotmesos al treball infantil, dels quals, 74 milions de nens i 41 milions de nenes són víctimes de les pitjors formes d’aquesta explotació.

Davant d’aquesta situació, l’any 2010 la comunitat internacional va adoptar un full de ruta per a l’eliminació de les pitjors formes de treball infantil, que suposen l’exposició dels infants a maltractament físic, psicològic i moral i que els marquen per a la resta de la seva vida. L’objectiu és aconseguir-ho per a l’any 2016.

Per aconseguir l’eradicació d’aquest treball infantil es compta amb diferents convenis i instruments internacionals, entre els quals destaca el Conveni de la OIT número 138 sobre l’edat mínima d’accés al treball, de 1973, ja que es considera que el treball infantil és un obstacle pel desenvolupament dels drets dels infants.

Com a conseqüència, els convenis de l’Organització Internacional del Treball junt amb d’altres convenis relatius als drets dels infants, dels treballadors i dels drets humans, conformen un marc de referència per establir la legislació dels governs dels diferents països en aquesta matèria.

Aquest any, el Dia mundial tindrà com a tema principal “Drets humans i justícia social, eradiquem el treball infantil"

Aprofitant que el dia 12 de juny és el Dia contra el Treball infantil, la OIT es vol fer ressò d’aquesta situació i publicarà una nota sobre les polítiques que s’estan duent a terme, titulada “Combatre el treball infantil: del Compromís a la acció” on es presentaran les mesures adoptades pels Estats, així com aquells àmbits en els que es necessita progressar.

Per commemorar aquest dia, la OIT també fa una crida per demanar la ratificació universal dels Convenis de la OIT sobre treball infantil així com la resta de Convenis fonamentals de la OIT. També reclama l’adopció de polítiques i programes nacionals que garanteixin un progrés efectiu en la lluita contra el treball infantil i, finalment, sol·liciten la posada en marxa d’iniciatives per ampliar el moviment contra el treball infantil.

Afegeix un comentari nou