Informació pública del Decret pel qual s'aprova el Reglament de mediació en l'àmbit del dret privat
Comparteix
El Departament de Justícia ha elaborat un Projecte de decret pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat.
L’any 2001 es va aprovar la llei 1/2001 de mediació familiar a Catalunya, que va suposar la primera regulació en relació amb la mediació com a resolució de conflictes al nostre territori.
L’any 2009 es va publicar la llei 15/2009 de mediació en l’àmbit del dret privat, que respecta els continguts de la llei 1/2001 i que té com a objectiu ampliar l’abast de la mediació a determinats conflictes de l’àmbit civil i mercantil.
La finalitat última, era la introducció de la mediació de forma general a tots els àmbits, contribuint així a potenciar noves vies de gestió positiva de les discrepàncies familiars i ciutadanes, a la millora de la convivència i a la desjudicialització dels conflictes.
També responia a la necessitat d’actualització de la normativa reguladora de la mediació, com a conseqüència de les novetats legislatives produïdes en els darrers anys, tant a nivell intern com europeu.
La llei 15/2009 es promulga a l’empara del nou marc estatuari. Per una banda, pren com a base l’article 129 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, que atorga a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de dret civil, excepte a les regulades a l’article 149.1.8 de la Constitució Espanyola i l’article 130, que atribueix a la Generalitat la competència per dictar normes processals específiques que derivin de les particularitats del dret substantiu de Catalunya.
D’altra banda, la llei 15/2009 també es fonamenta en l’article 106.2 de l’Estatut d’autonomia, que diu que la Generalitat pot establir els instruments i procediments de mediació i de conciliació en la resolució de conflictes en les matèries de la seva competència.
El Departament de Justícia ha elaborat aquest Projecte de decret pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 15/2009, amb la finalitat de donar participació als ciutadans en el procés d’elaboració del projecte esmentat.
Ara, el projecte es sotmet a informació pública durant el termini de 15 dies hàbils a comptar de l'endemà de la data de publicació d'aquest Edicte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Durant aquest període es podrà examinar el dit Projecte i formular-hi les al·legacions i les observacions que es considerin oportunes.
Afegeix un nou comentari