Justícia aposta per impulsar la reinserció social dels exreclusos

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Justícia aposta per impulsar la reinserció social dels exreclusos

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Departament de Justícia i la Taula d’Entitats del Tercer Sector es van reunir el passat 5 de febrer per impulsar un nou conveni per millorar el suport als exreclusos.

El passat divendres 5 de febrer es van reunir el Departament de Justícia i la Taula d’Entitats del Tercer Sector, per començar a concretar les bases d’un conveni de col·laboració per millorar el suport als exreclusos.

El conveni té per objectiu afavorir a la reinserció social de les persones privades de llibertat, que en definitiva culmina en una reducció de la reincidència. En aquest sentit, els estudis destaquen que els interns que fan la seva sortida a l’exterior de forma gradual i que acaben la seva condemna en règim de llibertat condicional reincideixen menys que els que compleixen tota la pena dins de la presó.

D’aquesta manera, es dóna compliment al principi de resocialització, recollit a l’article 25.2 de la Constitució Espanyola, que l’Administració Pública té el deure de respectar i d’impulsar.

El 15% de les persones recloses que compleixen condemna en tercer grau o en llibertat vigilada reincideixen. En canvi, reincideicen el 50% dels que compleixen condemna en règim de primer o segon grau.

Durant la reunió, Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, va aprofitar per demanar al conseller de Justícia, Carles Mundó que es desenvolupi un pla interdepartamental per a l’atenció a les persones recluses. D’acord amb Illa, l’atenció postpenitenciària és una terra de ningú, on només actuen de forma altruista i voluntària algunes entitats socials amb molt poc suport de les administracions.

Per tant, tal i com va continuar Illa és necessari un pla específic d’acompanyament que coordini els diferents departaments per a que garanteixin a les persones exrecluses una major inserció laboral, accés a l’habitatge, a la formació o als serveis de salut, per així donar resposta al dret a la igualtat d’oportunitats.

Al seu torn, el conseller de Justícia es va comprometre a reforçar els recursos i la col·laboració amb les entitats en temes de reinserció, ja que tal i com va indicar el sentit últim de la política penitenciària és afavorir i donar segones oportunitats.

Afegeix un comentari nou