Àmbit de la notícia
Jurídic

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local no entrarà en vigor

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Yaiza Cuevas
  • Cartell reivindicatiu contra la LRSAL. Font: web esquerra.cat
  • Sala d'espera d'un centre d'atenció primària de salut. Font: web arabalear.cat

Els Ajuntaments podran seguir gestionant els serveis de serveis socials, atenció primària de salut i educació després de l’1 de gener de 2016.

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) va ser aprovada el passat 27 de desembre de 2013, fixant com a data límit per a la seva aplicació el 31 de desembre de 2015.

Aquesta va suposar un fort impacte per les Administracions Públiques d’àmbit local ja que preveia que aquestes reduïssin les seves despeses de manera desorbitada i en alguns casos gairebé inassolibles, donat que afecta a serveis essencials que presten els ajuntaments, les quals hauran de ser assumides per les Comunitats Autonòmes.

Per aquest motiu, la llei no va ser ben rebuda  per part dels ajuntaments i altres ens d’àmbit local, que en van demanar la seva derogació.

En aquest sentit, el març del 2014, la Generalitat de Catalunya juntament amb 850 ajuntaments catalans va decidir interposar un recurs d’inconstitucionalitat, ja que consideraven que la LRSAL envaïa competències de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, després de més d’un any, el Tribunal Constitucional encara no s’ha pronunciat i el tràmit segueix pendent de resolució.

No obstant, el passat mes de novembre, el Ministeri d’Hisenda i d’Administracions Públiques del govern espanyol va fer arribar un seguit de cartes als Ajuntaments en les qual els hi anunciava l’ajornament de l’aplicació de la LRSAL, en tant que no s’aprovin les normes que regulin el nou sistema de finançament autonòmic i local.

Tot i l’èxit que suposa aquesta comunicació, des d’entitats municipals com la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), s’ha criticat que aquesta no s’hagi donat per un medi que atorgui més confiança i seguretat jurídica, com podria ser un Real Decret.

Altrament, es segueix reivindicant la necessitat de la seva derogació i per això des de la FMC i l’ACM  han convocat un acte per avui, que reunirà representants d’entitats municipalistes, partits polítics i coalicions electorals, en el qual es signarà un document de compromís per derogar aquesta Llei.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari