Àmbit de la notícia
Jurídic

La lluita contra els delictes d’odi i discriminació segueix

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Yaiza Cuevas
  • Manifestació contra el racisme al març passat pels carrers de Barcelona. Font: web elpuntavui.cat. Foto: Albert Salamè
  • Imatge de l'acte de presentació del manual. Font: web gencat.cat

El passat 14 de desembre es va presentar el primer manual pràctic per a la investigació i enjudiciament dels delictes d’odi i discriminació, que estableix una sèrie de protocols a seguir des de la seva detecció.

Es tracta del primer manual pràctic per a la investigació i enjudiciament dels delictes d’odi i discriminació, creat de manera conjunta pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, la Fiscalia Superior de Catalunya i la Fundació Obra Social La Caixa.

Aquest manual es va presentar el passat 14 de desembre, en el marc de la Primera Jornada Internacional sobre Delictes d’Odi i Discriminació. Es tracta d’un nou impuls a la lluita contra aquests delictes, que de manera pionera s’ha vingut impulsant des de Catalunya, tal i com ens hem fet ressò en altres ocasions a XARXANET .

L’estudi analitza de manera exhaustiva, quins són els actes que encaixen en els delictes d’odi i discriminació, així com la varietat que hi podem trobar, com el racisme, l’homofòbia, l’antisemitisme, la islamofòbia o l’aporofòbia, entre d’altres.

El manual fixa també, una sèrie de protocols a seguir des de la detecció del possible fet delictiu fins el seu enjudiciament per part dels tribunals de justícia. Es pretén, per tant, que hi hagi un seguiment efectiu d’aquests casos, per evitar que quedin sense càstig.

Entre les concretes mesures que s’han proposat, s’ha vist necessari que els professionals sanitaris i dels serveis socials siguin la font principal de detecció d’aquests delictes, en tant que, en cas d’agressions, són els primer llocs on les víctimes acudeixen. És per això, que caldrà que es dotin d’un protocol propi que doni les instruccions a seguir en aquests casos.

Així doncs, s’ha vist necessari que hi hagi un canal de comunicació eficaç entre aquests serveis i les autoritats judicials i policials, a fi de poder donar-li el millor tractament possible i evitar que aquests actes quedin impunes.

Des d’entitats, com SOS RACISME , ja es vetlla per donar suport a les víctimes d’aquests delictes i en aquest sentit, posa a la disposició d’aquestes un canal per denunciar-los.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari