Les associacions de Barcelona volen que el certificat digital sigui gratuït

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Les associacions critiquen que hagin de pagar 40 euros per un tràmit obligatori des d'octubre.  Font: Unsplash
Les associacions critiquen que hagin de pagar 40 euros per un tràmit obligatori des d'octubre. Font: Unsplash.
El CAB espera reunir-se amb les administracions per analitzar i debatre les propostes.  Font: CAB
El CAB espera reunir-se amb les administracions per analitzar i debatre les propostes. Font: CAB.

Les associacions de Barcelona volen que el certificat digital sigui gratuït

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) critica que el tràmit obligatori costi 40 euros també per a les entitats sense ànim de lucre.

El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) ha publicat un comunicat en què demana que els tràmits per obtenir el certificat digital siguin gratuïts.

Ara mateix, l’expedició d’un certificat digital, que s’ha de renovar cada dos anys, suposa un cost de 40 euros. Concretament, 16,94 euros són derivats de la tramitació que es fa des de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT). Els 21,85 euros euros restants fan referència al certificat de dades registrals que expedeix el Departament de Justícia.

Les associacions insten les administracions a revisar els costos dels tràmits i a fixar la gratuïtat del procés per a les entitats sense ànim de lucre.

Obligatori des d’octubre

El reclam del CAB arriba dos mesos després que s’establís l’obligació a totes les persones jurídiques de relacionar-se amb les administracions públiques a través de mitjans electrònics.

La llei 39/2015 del procediment administratiu comú de les administracions públiques també inclou les entitats sense ànim de lucre. Així, des d’octubre han d’obtenir el certificat electrònic per poder realitzar tràmits tan bàsics per al dia a dia com la sol·licitud de subvencions o espais, per realitzar activitats o per pagar impostos i taxes.

“El certificat té una vigència de dos anys i les persones amb responsabilitats en les associacions acostumen a dedicar el seu temps lliure de manera voluntària i, per tant, possiblement, aquesta despesa s’hagi de repetir sovint en un termini de temps relativament curt”, s’explica al comunicat.

Un tràmit massa llarg

Tal com s’explica en aquest recurs de Xarxanet sobre com demanar el certificat, el tràmit requereix unes instruccions específiques i certa burocràcia.

El Consell posa sobre la taula els problemes que estan causant els diversos passos que s’han de seguir per obtenir-lo. “La bretxa digital al sector associatiu encara és existent i dificulta l’accés a aquest recurs”, apunten des del CAB.

Moltes entitats han de demanar ajut a altres entitats especialitzades en la gestió associativa perquè els faci el tràmit, com Torre Jussana o Suport Associatiu.

El CAB demana que es faciliti el procediment i que la pròpia administració tiri endavant les sol·licituds sense que les entitats s’hagin de posar en contacte amb el registre públic on estiguin inscrites.

Més de 15 dies de vigència per al certificat del registre públic

Ara, les entitats han de demanar un certificat al registre públic, que caduca en només 15 dies. Amb aquest document, cal demanar una cita prèvia a l’Agència Tributària, on s’acabarà de formalitzar la sol·licitud.

“Denunciem que la pròpia administració demani un document en paper i que no disposi d’altres eines de validació”, critiquen des del CAB. Les associacions també proposen allargar el període de vigència de 15 dies del certificat de composició de junta directiva.

El CAB es compromet a establir espais d’interlocució amb les diferents administracions per analitzar les propostes presentades.


Notícies relacionades:

A partir d’octubre serà necessari el certificat digital per realitzar tràmits en línia amb l’administració

Com sol·licitar el certificat digital pas a pas

Afegeix un comentari nou