Susana Ferrer: “Tenim una llei de contractes que deixa molt que desitjar”

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
Susana Ferrer, advocada i col·laboradora a Fundesplai, en un dels debats del VI Congrés del Tercer Sector.  Font: Taula del Tercer Sector
Susana Ferrer, advocada i col·laboradora a Fundesplai, en un dels debats del VI Congrés del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector.
El públic del debat sobre cooperació público-social, en el marc del VI Congrés del Tercer Sector.  Font: Taula del Tercer Sector
El públic del debat sobre cooperació público-social, en el marc del VI Congrés del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector.

Susana Ferrer: “Tenim una llei de contractes que deixa molt que desitjar”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L’advocada i col·laboradora de Fundesplai considera que el marc regulador de la contractació pública hauria de donar preferència a les entitats del Tercer Sector.

El dimecres 21 de novembre, en el marc del VI Congrés del Tercer Sector, s’ha celebrat el debat ‘La cooperació público-social en la provisió de serveis a les persones’. Els i les ponents han coincidit en el fet que el marc regulador de la contractació pública s’hauria d’adequar a les necessitats del tercer sector.

El debat ha estat moderat per Jesús Delgado, tresorer de la Taula Del Tercer Sector Social, que ha comptat amb tres professionals per abordar el tema: Susana Ferrer, advocada i diputada de la Junta de Govern de l’ICAB i col·laboradora de Fundesplai; Joan Segarra, president de La Confederació, i Josep Berga, 1r tinent d’Alcalde i Regidor de cultura, festes, benestar social, drets civils i habitatge.

El debat ha tingut com a tema central el marc regulador de la contractació pública, que ara es troba en un moment important de reforma a causa de l’aplicació de les noves directives europees en aquest àmbit.

Objectius 2030

Els Objectius 2030 han estat el punt de partida del debat, remarcant la importància del Tercer Sector per col·laborar amb les administracions públiques i el govern i que aquests 17 objectius es puguin assolir.

Amb la qüestió “Com podem rescatar els serveis del tercer Ssector perquè es comencin a gestionar per part de les administracions” Susana Ferrer ha posat èmfasis a la importància de les administracions públiques i el govern perquè treballin de la mà de les entitats, amb l'objectiu de configurar un marc regulador de la contractació pública que assoleixi els serveis que ofereix el tercer sector.

Jordi Segarra ha afirmat que la dinàmica de joc en què han hagut de jugar “no era la dinàmica que volia el tercer sector” i no han aconseguit en molts casos sortir d’aquí. “Per tant, fem una proposta que va més enllà en el marc que proposa Europa”, ha afegit Segarra.

Seguir el marc legal europeu

Segarra proposa seguir el marc de contractació europeu, un marc més avançat que el que hi ha a l’actualitat a Catalunya i permetria a les entitats oferir els seus serveis en el marc de la contractació pública. “Aquestes iniciatives per part de l’actual govern les podem reconèixer en el tercer sector però no són suficients”, ha subratllat el president de La Confederació.

Berga, per la seva part, creu que hi ha una voluntat política pel canvi del marc legal i que s’han de deixar de banda el prejudicis que hi ha contra les entitats del tercer sector perquè es puguin reconèixer aquestes entitats. Seguint en la mateixa línia que Segarra i Ferrer, ha dit que “es necessita un marc jurídic d’àmbit estatal per reformular la llei de contractes que afecta al tercer sector”.

La dificultat de la majoria de municipis

Un cop finalitzada l’exposició dels tres ponents, s’ha donat pas al torn de preguntes en què s’ha reflectit la realitat de molts municipis de Catalunya que encara no tenen aprovada una guia de contractació que permeti progressar en el marc legal de la contractació.

El que realment tenen possibilitat de fer actualment els municipis es poquíssim. El 80% dels municipis de Catalunya només tenen un secretari a mitja jornada. Les infraestructures de la majoria dels ajuntaments d’arreu de Catalunya no estan capacitades per fer nous canvis en el marc legal i per tant, el 80% dels ajuntaments no tenen capacitat per fer contractes.

Afegeix un comentari nou