Drets i deures de les famílies d’acollida: què s’ha de saber?
Comparteix
Decidir ser família acollidora ha de ser una decisió meditada i tenint en compte tota la informació possible.
Segons el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, actualment, a Catalunya, hi ha més de 2.000 infants que estan en centres d’acollida esperant una família acollidora. Per ser família d’acollida cal complir amb una sèrie de requisits, saber quines opcions hi ha i quins drets tenen.
Classes d’acollida disponibles
Existeixen diferents classes d’acolliment, en funció de les necessitats de l’infant i les famílies d’acollida.
- Acolliment d’urgència i diagnòstic: es realitza en situacions crítiques i es valora la situació de la família d’origen i l’infant. Normalment, aquest acolliment té una durada inferior a sis mesos. En aquest temps, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) avalua com ha de procedir.
- Acolliment de curta durada: solen tenir una durada inferior als dos anys. Termini en el qual es creu que l’infant podrà tornar amb la família d’origen. La família té visites i sortides freqüents amb l’infant.
- Acolliment de llarga durada o permanent: es preveu que el temps d’acollida serà superior a dos anys. En alguns casos, hi ha persones que necessiten acollida fins a la majoria d’edat.
- Allotjament durant els caps de setmana i vacances: per a infants que viuen als Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE). Les famílies són col·laboradores i reben a les menors d’edat durant els caps de setmana i les vacances. Amb aquest format es vol proporcionar a l’infant un referent familiar.
- Acolliment especialitzat: l’infant necessita una atenció especialitzada, a causa de discapacitats físiques o mentals.
Vols ser #família d'#acollida o coneixes algú que vulgui ser-ho?
— Intress (@IntressOrg) March 30, 2024
Et presentem l'espai al web d'Intress on trobaràs tota la informació necessària al voltant de l'#acollimentfamiliar.
¿Ens ajudes amb la #sensiblització compartint la publicació?https://t.co/RdZzVB3LzH pic.twitter.com/zJIriQdauV
Drets de les famílies d’acollida
Abans i durant el temps d’acollida, les famílies i la persona menor d’edat tindran formació i el suport de professionals capacitades. L’acompanyament es fa amb entrevistes i activitats, tant al domicili com fora. Així mateix, sempre que sigui necessari es treballarà amb altres professionals.
Igualment, a Catalunya, totes les famílies d’acollida, menys les famílies col·laboradores, tenen dret a una prestació econòmica per ajudar a fer front a les despeses dels infants. Per accedir a la prestació, no es tindrà en compte els ingressos de la família acollidora. Si es tracta d’un infant que necessita tractaments privats, l’Administració pública determinarà si assumeix el cost total o una part.
Deures de les famílies d’acollida
Les famílies acollidores ha de complir amb una sèrie de condicions per poder accedir a l’acollida. Per una banda, estar en ple exercici dels drets civils. Així doncs, han de ser majors de vint-i-cinc anys i tenir una diferència mínima de catorze anys amb la persona menor d’edat.
Finalment, les persones que vulguin ser acollidores han de garantir el següent:
- Han de tenir una vida equilibrada i estable, tant en l’àmbit familiar com el professional.
- Han de garantir els recursos suficients per fer front a les despeses dels infants. Així com, un habitatge adequat.
- És important disposar de temps, energia i eines i recursos educatius.
- Cal que estiguin oberts a treballar conjuntament amb les persones professionals que realitzen l’acompanyen de l’acollida.
- Tots els membres de la família acollidora han d’estar conformes amb l’arribada de la menor d’edat acollida.
- Han d’acceptar i facilitar que l’infant tingui relació amb la família d’origen, si així ho dictamina l’Administració pública.
- És fonamental, que estiguin preparades, pel possible moment que l’infant torni amb la família d’origen.
- Han de respectar la identitat i la cultura de la persona menor d’edat.