Una història refugiada: la meva experiència en la cultura de benvinguda de Refugees Welcome
Comparteix
La meva experiència com a voluntària em va obrir els ulls a la realitat que viuen milers de persones refugiades a tot el món. Vaig comprendre la importància del nostre treball per a crear espais de trobada i fomentar la cultura de pau i la convivència.
Soc Daryna Kyshchak, tinc 21 anys i procedeixo de la ciutat de Zhytomyr, a Ucraïna. Al febrer de 2022, em vaig trobar entre els milions d'ucraïnesos que es van veure obligats a abandonar les seves llars a causa de l'agressiva invasió russa. Juntament amb la meva germana, vam emprendre un llarg camí fins a arribar a Barcelona. Una vegada aquí, una família amiga ens va acollir càlidament a la ciutat de Vic.
En arribar a un nou país, el procés d'adaptació durant els primers mesos va resultar difícil, perquè no entenia l'idioma, i no tenia documentació ni diners propis. No obstant això, amb el suport de la societat catalana i de la família d'acolliment, aviat vaig ser capaç de dominar l'espanyol a un nivell conversacional i vaig aprendre els fonaments del català. També vaig trobar nous amics a la Universitat Autònoma de Barcelona i vaig aconseguir un treball en un supermercat local, la qual cosa no va ser fàcil, ja que sovint és difícil per a les persones refugiades aconseguir treball.
Després d'haver acabat amb èxit la meva carrera de grau a Ucraïna i motivada per la meva passió per l'educació i el suport rebut, vaig decidir continuar els meus estudis de postgrau a la Universitat Autònoma de Barcelona. Em vaig matricular en el màster de Psicopedagogia i, més tard, vaig tenir l'oportunitat de col·laborar amb l'organització “Refugees Welcome” (RW) amb les pràctiques del màster i com a voluntària.
La meva experiència com a voluntària em va obrir els ulls a la realitat que viuen milers de persones refugiades a tot el món. Vaig comprendre la importància del nostre treball per a crear espais de trobada i fomentar la cultura de pau i la convivència. Refugees Welcome ha aconseguit realitzar més de 150 convivències a Espanya permetent desenvolupar aquesta cultura de benvinguda tan necessària en el món que ens toca viure a les persones refugiades. Un món on el nombre de persones que es veuen forçades a fugir del seu país creix de manera despietada fins a la xifra actual de 120 milions de persones, segons ACNUR. La nostra plataforma ciutadana fomenta aquesta cultura de benvinguda creant espais de convivència entre persones desplaçades i la població local, basats en la igualtat, l'horitzontalitat i el respecte mutu, promovent així la seva integració social, el desenvolupament del seu potencial personal i la seva participació en la comunitat.
Per exemple, el passat 9 de juny vam visitar el Monestir de Sant Cugat. Aquestes trobades es converteixen en un lloc indispensable per al descobriment, on cadascun pot trobar suport i sentir unitat. Després d'una interessant visita al monestir, les persones refugiades provinents de diversos països parlem en l'idioma que estem aprenent, sentim una connexió, interès i unitat, i compartim activament les nostres històries de vida. Cada relat va reflectir la valentia del nostre propi camí cap a una nova vida. Aquí, en un país i en una societat diferents, amb un nou idioma en el qual comunicar-se, a vegades ens resulta difícil, i altres vegades molt dur. Però precisament tals reunions ens ajuden a sentir-nos acompanyats, com a part d'una comunitat capaç de superar qualsevol adversitat.
Estic agraïda per les oportunitats de vida i per ser voluntària a Refugees Welcome i t'animo que comparteixis aquest post a les teves xarxes socials i animis als teus amics i familiars a conèixer més sobre la causa de les persones refugiades a tot el món.
Afegeix un nou comentari