Coneix 4 entitats que treballen per la salut i el medi ambient

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Coneix 4 entitats que treballen per la salut i el medi ambient

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La prevenció de malalties d’origen ambiental requereix un esforç complexe d'acció, tan pel que fa a els comportaments i els estils de vida, com per al control de la contaminació.

La relació amb el medi ambient és una de les determinants fonamentals de l'estat de salut de la població humana. La prevenció de malalties d'origen ambiental requereix un esforç complexe d'acció, tant pel que fa a els comportaments i els estils de vida, com sobre les normes i les mesures institucionals que consenten garantir la seguretat de la població exposada als riscos ambientals.

Coneix 4 entitats que treballen al voltant del mediambient i la salut

1.Fundació Roger Torné

La Fundació Roger Torné es dedica a la millora del benestar de la infància a través de l'educació respiratòria i el contacte amb la natura i també a la sensibilització de l'opinió pública sobre l'impacte dels factors mediambientals en la salut infantil amb especial èmfasi en la qualitat de l'aire.

Proposen crear a Catalunya un observatori per abordar les necessitats dels nens i les nenes en salut i medi ambient, i protegir-los dels factors de l'entorn que posen en perill el seu benestar. Generen recursos i per aprofundir en informació de qualitat, i programes destinats als infants i a les famílies

2.Plataforma Cel Net

Des del 2008 la Plataforma Cel Net treballa per analitzar, controlar i millorar la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Conviden a tots els veïns i veïnes a enregistrar tots els episodis en els que sentin pudor, irritacions de l'aparell respiratori, ulls, mal de cap, etc, al Camp de Tarragona, amb la finalitat d'aconseguir dades pel registre independent de l'aire que es respira a Tarragona.

Realitzen estudis en col·laboració amb el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya amb conveni amb els ajuntaments, a través dels que han pogut posar de manifest les deteccions d'alts nivells de compostos cancerigens i teratògens. Denuncien que tot i algunes millores encara són molt freqüents els episodis d'olor i/o contaminació (també lumínica i l'acústica) que superen els nivells òptims per la salut, i insisteixen en la necessitat de seguir els estudis per tal de mantenir el control i reduir les emissions de compostos cancerígens emesos per les indústries contaminants. Alhora, realitzen una tasca de divulgació i visibilització d'aquests fets.

3. Plataforma per la Qualitat de l'Aire

La Plataforma per la Qualitat de l’Aire treballa per impulsar les mesures polítiques que han de limitar els nivells de contaminació a les normatives legals i a les recomanacions de la OMS, actualment no respectades.

És una plataforma composta per 70 membres, entre entitats i particulars, provinents del món científic, les associacions veïnals, les entitats ambientals entre d'altres. Recullen estudis i informes i elaboren propostes per fer incidència política amb la finalitat d'aconseguir les millores que hagin de portar al compliment dels nivells de qualitat de l'aire recomanats per l'Organització Mundials de la Salut i la normativa legals.

4. Accionatura

Accionatura és una entitat que té per missió conservar el patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció, millora i restauració dels ecosistemes naturals, i la sensibilització i implicació de la societat.

Treballen per la conservació dels boscos madurs i vells, i per la implantació d'itineraris forestals terapèutics. Aquesta es presenta com una estratègia per a la seva conservació que ofereix beneficis socials, econòmics i ambientals al territori on s'estableixin.
La investigació mèdica demostra que el contacte amb els boscos vells, els seus beneficis psicològics i fisiològics són terapèutics: regulació del nivell de cortisol ajudant a disminuir l'estrès; disminució de la pressió arterial i de les pulsacions, així com de la glucosa en sang; o bé, increment significatiu del nombre de limfòcits, augment de l'activitat funcional d'aquestes cèl·lules antivirals i major quantitat de proteïnes anticanceroses intracel·lulars.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou