Àmbit de la notícia
Comunitari

Estiu Enriquit, la iniciativa per combatre les desigualtats d’accés al lleure educatiu estival

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Un nen juga amb aigua en una activitat de lleure infantil estival
    Segons càlculs d'Estiu Enriquit, garantir dues setmanes de casals d'estiu per a tots els nens i nenes catalans tindria un cost de 45M d'euros

Preocupa el fet que el 60% d'infants de famílies amb menys recursos no accedeixen a cap activitat de lleure estival a Catalunya

L'accés al lleure i la pobresa infantil estan estretament relacionats, ja que la situació econòmica d'una família pot influir significativament en les oportunitats que tenen els nens i nenes per participar en activitats de lleure, que són fonamentals per al seu desenvolupament social, emocional i cognitiu. El lleure no és només una font de diversió, sinó que proporciona oportunitats per aprendre habilitats socials, treball en equip, resolució de conflictes i el desenvolupament de la creativitat i la resiliència. Els infants que no tenen accés a activitats de lleure poden experimentar aïllament social i menys oportunitats de desenvolupar habilitats que seran essencials a la seva vida adulta.

Estiu Enriquit és una iniciativa impulsada per l’Aliança Educació 360 per combatre aquesta desigualtat d'accés. Té l'objectiu de garantir que tots els infants, adolescents i joves tinguin accés a activitats educatives durant les vacances d’estiu. Aquest programa busca assegurar que el període de vacances esdevingui una oportunitat d’aprenentatge, sobretot per aquells infants i joves que es troben en situacions de vulnerabilitat. Amb aquest projecte, es volen consolidar estratègies municipals en tres eixos: equitat en l'accés al lleure, intercooperació dels diferents agents implicats i posada en valor del lleure estival com un espai educatiu cabdal per a tots els infants. 

Equitat en l’accés al lleure educatiu estival

El primer d’aquests eixos, l’Estiu Enriquit Equitatiu, posa el focus en garantir l’accessibilitat a les activitats d’estiu per a tots els infants, independentment de la seva situació socioeconòmica. En aquest sentit, l’Aliança Educació 360 remarca la importància de superar les barreres econòmiques i socials que impedeixen que molts nens i joves participin en activitats educatives i recreatives durant les vacances. A Catalunya, més de 300.000 infants d’entre 6 i 16 anys es troben en risc de pobresa, cosa que fa que l’accés a aquestes activitats sigui una necessitat urgent.

L'Enquesta de participació a activitats d'estiu de 2022 (l'última disponible) de l’Aliança Educació 360 torna a posar en relleu les desigualtats en l’accés a les activitats d’estiu entre infants i joves segons el nivell socioeconòmic de les famílies. Malgrat l’augment de participació des de la pandèmia, al voltant del 60% dels infants de famílies amb menys recursos no poden accedir a cap activitat educativa durant les vacances. Aquestes dades evidencien com les vacances d'estiu, lluny de ser un temps d’aprenentatge per a tots, esdevenen un factor d’inequitat que amplia la bretxa educativa.

Segons l’enquesta, el 72% dels infants de famílies amb un alt nivell socioeconòmic participen en activitats de lleure estival, mentre que només un 41% dels infants de famílies vulnerables poden fer-ho. Aquesta situació es veu agreujada pel fet que el 32,5% dels infants a Catalunya viuen en situació de pobresa o exclusió, un percentatge que limita les seves oportunitats de desenvolupament educatiu i social.

 "A Catalunya, més de 300.000 infants d’entre 6 i 16 anys es troben en risc de pobresa".

Casals d’estiu per a tots els infants

L’Aliança Educació 360 proposa mesures per combatre aquesta situació, com garantir dues setmanes de casal d’estiu per a tots els infants en situació de vulnerabilitat. Aquestes activitats tindrien un cost estimat de 44,5 milions d’euros, una inversió que, segons l’organització, és essencial per assegurar que l’estiu no contribueixi a la perpetuació de les desigualtats educatives.

Amb tot, l’Aliança reclama que l’estiu esdevingui una prioritat en les polítiques educatives públiques, demanant al futur Govern de Catalunya una estratègia que garanteixi el dret a l’educació també durant les vacances. Això inclou la implicació dels ajuntaments i altres agents locals, així com una política de país que asseguri l’accés universal i equitatiu a les activitats educatives d’estiu per a tots els infants, especialment per als més vulnerables.

Connectar agents que treballen en la mateixa direcció

D’altra banda, l’Estiu Enriquit Connectat busca enfortir la col·laboració entre els agents educatius dels municipis per crear activitats compartides que responguin a les necessitats locals. Aquesta col·laboració inclou escoles, centres culturals, entitats de lleure i altres organitzacions que treballen en xarxa per oferir una programació estiuenca rica i variada. Això permet que l’estiu esdevingui un espai de cohesió social, on els joves puguin aprendre i créixer en comunitat.

Estiu Enriquit Educatiu

Finalment, l’Estiu Enriquit Educatiu posa en valor les activitats que promouen l’aprenentatge a través de la participació, la socialització i la millora de competències bàsiques. S’estima que oferir almenys 80 hores d’activitats d’estiu pot ajudar a reduir la bretxa educativa entre els infants vulnerables i els seus companys. 

Sense aquest enriquiment, els infants en risc de pobresa poden patir una regressió escolar de fins a tres mesos, acumulant fins a tres anys de desavantatge al final de la primària. Per això, aquesta iniciativa vol assegurar que tots els joves tinguin l’oportunitat d’aprofitar l’estiu per seguir aprenent i desenvolupant-se.

Què és l'Aliança Educació 360?

L’Aliança Educació 360 és fruit de la unió de diversos agents catalans per promoure una perspectiva global de l’educació que tingui en compte que s’aprèn i s’educa arreu. Els impulsors són la Diputació de Barcelona, la Fundació Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Com a socis hi participen ajuntaments, consells comarcals, diputacions, entitats de lleure, xarxes d’entitats esportives, centres de recerca i entitats entre d’altres.

 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari