Els Premis ‘DonaTIC’ compleixen deu anys reconeixent a les referents de l’àmbit tecnològic
Comparteix
Enguany, els guardons van premiar la tasca de dotze dones i dues entitats del sector digital i tecnològic.
Dotze dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, una iniciativa empresarial i una iniciativa social, han rebut enguany els Premis 'DonaTIC' 2024, impulsats pel Govern de la Generalitat per reconèixer el paper i el talent de les dones en l'àmbit de les noves tecnologies i les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
🙌👩💻 Fa uns dies vam viure un dia molt especial amb la gala dels #PremisDonaTIC 2024!
Nosaltres encara continuem emocionats per tot el que hi vam viure 🤩
Us deixem amb els millors moments de l'acte 🖥️
✊ Fem visible el vostre paper al món digital pic.twitter.com/xEZNMU2JFH— TIC Catalunya (@tic) October 21, 2024
Enguany, es van presentar setanta candidatures a uns premis que es van lliurar a la sala ‘La Paloma’ de Barcelona, en un acte de marcat caràcter festiu amb motiu del desè aniversari de l’esdeveniment. La gala, presentada per les humoristes Ana Polo i Maria Rovira, coneguda artísticament com a Oye Sherman, va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i amb la intervenció de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo.
L’edició 2024 dels Premis ‘DonaTIC’ va reconèixer la tasca de les següents dones:
- En la categoria 'emprenedora' es va reconèixer a Maria José Martí Gil, fundadora de la plataforma 'ZeroError', que utilitza la intel·ligència artificial per a la detecció de dades errònies i fraus. Martí, a més, ha treballat en diverses empreses cabdals dels Estats Units, com ara American Express o MetLife, on també ha advocat per la representació femenina en les organitzacions.
- En la categoria 'empresària' es va premiar la tasca d'Eva García Ramos, cap de WIVI Vision, empresa que avalua i millora les disfuncions i habilitats visuals mitjançant tecnologies com la intel·ligència artificial, els videojocs immersius en 3D i les dades massives. A més, García forma part de W4STEAM, una associació internacional que busca augmentar la presència d'emprenedores en l'àmbit científic i tecnològic.
- En la categoria 'professional' es va distingir a l'enginyera de telecomunicacions Roser Roca Tohà pels seus més de vint anys d'experiència al sector dels serveis digitals geoespacials. Roca, a més, és mentora de joves professionals del sector TIC i una gran defensora del talent femení digital aeroespacial.
- En la categoria 'acadèmica/investigadora' es va premiar la catedràtica a la Universitat de Barcelona Petia Radeva, matemàtica i doctora en Visió de Computador. Radeva és també gestora de recerca de l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en l'àrea TIC de Visió i Aprenentatge automàtic.
- En la categoria 'divulgadora' es va reconèixer a Elisabet Tremps Tor, creadora del pòdcast 'She has a voice' per difondre les històries i les experiències de dones en el món de les TIC, i també per crear una xarxa de dones properes que són referents per a les generacions actuals i futures.
- En la categoria 'revelació' es va distingir a Irene Unceta, professora adjunta al Departament d'Operacions, Innovació i Ciència de Dades d'ESADE Business School i també Directora Acadèmica del grau d'intel·ligència artificial per Negocis. Unceta, a més, és mentora en la iniciativa BITaminadas de la Fundació Esplai on guia a joves en el seu desenvolupament en la tecnologia.
- Pel que fa a la categoria 'estudiant TIC' van ser reconegudes Martina Massana Massip, estudiant del Grau en Ciència i Enginyeria de Dades a la Universitat Politècnica de Catalunya; Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali, estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma en el perfil de videojocs; Ana Lucía Silva Córdoba, que actualment cursa el Cloud AWS Re/Start en el programa FemmeForward de Factoria F5 i Aurora Tomás Berjaga, doctoranda en Arquitectura de Computadors a la Universitat Politècnica de Catalunya.
A més, també van rebre premis especials Anna Mercadé Ferrando (guardó honorífic), Clàudia Soriano Guerrero (menció especial en el sector aeroespacial), Lidia Panosa Gutiérrez (menció especial en l’àmbit de la ciberseguretat) i Susana Pérez Alonso (menció especial en l’àmbit de la cultura digital).
FemCoders, millor iniciativa referent d’entitats
A cada edició dels premis 'DonaTIC', a més de reconèixer la tasca de persones individuals, també es premia la feina d'entitats del sector. Enguany, el guardó a 'millor iniciativa referent: subcategoria d'entitat' el va rebre el projecte 'FemCoders', una iniciativa de Factoria F5, associació sense ànim de lucre dedicada a oferir oportunitats en el sector tecnològic a persones en situació de vulnerabilitat, amb especial enfocament en dones. Aquesta iniciativa té l'objectiu de reduir la bretxa digital de gènere, abordant la infrarepresentació femenina en el sector tecnològic.
Afegeix un nou comentari