Àmbit de la notícia
Jurídic

Entitats LGBTIQ+ amb assessorament jurídic gratuït

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  • Ambdues entitats disposen d’un equip d’experts especialitzats en la matèria. Font: Observatori contra l'LGTBIfòbia
    Ambdues entitats disposen d’un equip d’experts especialitzats en la matèria. Font: Observatori contra l'LGTBIfòbia Font: Observatori contra l’LGTBIfòbia
  • L'Albert Carrasco és l'encarregat del registre d'incidències de l'Observatori contra l'LGTBIfòbia. Font: Observatori contra l'LGTBIfòbia
    L'Albert Carrasco és l'encarregat del registre d'incidències de l'Observatori contra l'LGTBIfòbia. Font: Observatori contra l'LGTBIfòbia Font: Observatori contra l’LGTBIfòbia
  • El Casal Lambda ofereix des de fa dos anys assessorament jurídic penal als SAIs de Catalunya. Font: Casal Lambda
    El Casal Lambda ofereix des de fa dos anys assessorament jurídic penal als SAI de Catalunya. Font: Casal Lambda Font: Casal Lambda

Tant el Casal Lambda com l’Observatori contra l’LGTBIfòbia ofereixen aquest tipus de servei merament orientatiu amb l’objectiu de contribuir a una societat més justa i inclusiva.

El primer pas a l'hora de denunciar una situació viscuda pot ser especialment difícil. En aquest sentit, la manca de coneixement sobre els mateixos drets i els recursos disponibles pot generar inseguretat.

Tanmateix, les entitats que ofereixen assessorament jurídic gratuït estan precisament per acompanyar i guiar les persones en aquest procés, oferint l'orientació i el suport necessari perquè puguin actuar amb confiança i defensar els seus drets.

L’Observatori contra l’LGTBIfòbia compta amb un registre d’incidències on qualsevol persona pot denunciar una situació de discriminació per LGBTI-fòbia. “Pot fer-ho la persona afectada directament o una altra que sigui coneixedora o testimoni de la situació. A partir d’aquesta denúncia, comencem a estudiar el cas”, detalla el responsable del registre d’incidències de l’Observatori contra l’LGTBIfòbia, Albert Carrasco.

Després d’un procés de filtratge i si la denúncia és acceptada, comença l’acompanyament jurídic. “No tot el que ens comunica una persona que pertany al col·lectiu LGBTIQ+ ha de ser una acció LGBTI-fòbica. Sempre contrastem si la situació ha estat motivada per l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere de la persona”, explica l’Albert.

Més de 220 incidències LGBTI-fòbiques rebudes durant el 2024

Des de l’entitat, ens confirmen que, de moment, enguany ja han rebut més de 220 incidències arreu del territori català. Detallen que la tendència és similar a la del 2023, any en què van arribar a rebre més de 300 denúncies.

Una denúncia que no té cap mena d’efecte jurídic. “És un pas intermedi gratuït. Nosaltres només orientem sobre quines eines té la persona afectada al seu abast i quin camí pot seguir”, explica l’Albert.

El Casal Lambda també ofereix aquest tipus d’assessorament al col·lectiu des dels anys 80, convertint-se en un referent a Catalunya. A més, no només tracten situacions d’LGBTI-fòbia sinó que també orienten en temes d’asil, parelles de fet o matrimoni i adopció d’infants. “Hi ha persones que prefereixen anar a un espai segur LGBTIQ+ on no els jutjaran ni rebran comentaris fora de lloc”, detalla una de les responsables de l’assessoria jurídica del Casal Lambda, Laura González.

Un gabinet jurídic ben format

Ambdues entitats disposen d'un equip d’experts especialitzats en la matèria. De fet, el Casal Lambda ofereix des de fa dos anys assessorament jurídic penal als SAI de Catalunya. “Per exemple, els oriento sobre com fer la denúncia, quina documentació necessiten, la importància d’un bon relat i els explico tots els passos d’un procés penal”, afegeix la Laura.

A més, tant el Casal Lambda com l’Observatori contra l'LGTBIfòbia compten també amb un servei d’assessoria psicològica que dona suport a totes aquestes persones que es troben enmig de processos legals complicats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari