Àmbit de la notícia
Social

Propostes solidàries de l'Oncolliga Girona

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • Nadal és una bona època per organitzar activitats solidàries per a la captació de fons.
    Nadal és una bona època per organitzar activitats solidàries per a la captació de fons. Font: Canva.
  • La fundació participa en mercats nadalencs d'arreu de les comarques gironines.
    Fundació Oncolliga Girona Font: Fundació Oncolliga Girona.
  • Alguns articles els fan manualment persones voluntàries o en tractament oncològic.
    Alguns articles els fan manualment persones voluntàries o en tractament oncològic. Font: Fundació Oncolliga Girona.

Durant aquestes dates la fundació organitza i participa en una gran quantitat d'activitats nadalenques per captar fons per desenvolupar la seva activitat a favor de les persones amb càncer i les seves famílies.

Nadal és una època en què les accions solidàries s’accentuen. Davant d’aquest panorama, en els darrers anys les entitats sense afany de lucre han trobat noves vies per aconseguir col·laboració, que van més enllà de les tradicionals campanyes de captació de donatius.

Un exemple d’això és la Fundació Oncolliga Girona (Lliga catalana d’ajuda al malalt de càncer), que s’encarrega de donar suport per a la millora de la vida de les persones amb càncer i les seves famílies. Per a la captació de fons, abans i durant Nadal, l’entitat per segon any duu a terme una campanya de venda de productes solidaris sota l'eslògan 'Somriu i viu'.

No obstant això, "ja fa molts anys que l’entitat organitza parades de Nadal amb articles que fan diferents voluntaris i voluntàries, com bijuteria amb el grup de Mimosa", tal com assenyala Mª Àngels Martínez, cap de premsa de la Fundació Oncolliga Girona. També assegura que "cada vegada la gent és més conscient a participar en aquests tipus d'accions solidàries".

Els regals solidaris de l’Oncolliga

Aprofitant aquestes dates, la fundació ven productes fets a mà com ara boles decoratives, espelmes solidàries i casetes de fusta per guarnir l’arbre, a més dels torrons solidaris. També disposa d’altres possibles regals -atemporals- com ara bosses de mà artesanals, tasses, ampolles o materials de papereria. En aquest sentit, les persones voluntàries i amb tractament oncològic tenen un paper fonamental per a la confecció d'aquests articles que, sovint, són els que tenen més èxit.

El centenar de delegacions de què disposa arreu de les comarques gironines és molt important, ja que hi participen en activitats de molts municipis tant per a la venda de productes, com per a la captació de fons. Per exemple, durant els primers dies de desembre les delegacions de l’Oncolliga Girona han participat en els mercats de Nadal d’Olot, Vilablareix o Sant Jaume de Llierca, i han organitzat una quina solidària a la Bisbal d’Empordà.

Tot això, gràcies a la xarxa de persones voluntàries de les delegacions que organitzen les parades, tal com assegura Martínez.

Poder tenir presència al territori ajuda l’entitat en aquesta captació de recursos econòmics, però els beneficis van més enllà: es poden establir noves aliances amb entitats i administracions, captar noves persones voluntàries, guanyar en visibilitat i imatge i fer sensibilització. En aquesta línia, Mª Àngels Martínez assegura que "el marxandatge d’Oncolliga és una eina potent per convertir una acció senzilla, com una compra, en un gest de gran impacte. Amb cada producte, la persona que el compra no només ajuda a finançar els serveis de la fundació, sinó que també es converteix en un altaveu de l’entitat".

Com es pot col·laborar amb l’Oncolliga?

La compra d’aquests productes es pot fer directament a la seu de Girona. A més, encara participaran en més actes, com ara, el mercat de Nadal de Girona al Pont de Pedra, que es durà a terme els dies 20, 21 i 22 de desembre. "Comprar marxandatge de la Fundació Oncolliga Girona és molt més que adquirir un producte. És una manera tangible de col·laborar amb una causa solidària que impacta directament en la qualitat de vida de les persones afectades pel càncer i les seves famílies", assegura Mª Àngels Martínez. 

La fundació també farà una jornada solidària i festiva a Santa Coloma de Farners el 29 de desembre, amb tallers de ball i exhibicions, per tal de recaptar fons. Les activitats solidàries de l’entitat acabaran amb una nedada l’1 de gener de 2025 a la platja de Llafranc.

La col·laboració, però, és necessària durant tot l'any per poder desenvolupar els projectes. Per això l'entitat manté la captació de persones sòcies/donants així com de voluntàries.

Altres propostes solidàries

Arreu del territori català hi ha diferents entitats que treballen per les persones amb càncer i les seves famílies, i aprofiten també aquestes dates per organitzar o participar en actes solidaris.

En aquesta línia, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza la ‘Cursa dels nassos contra el càncer’ a Oliana el 28 de desembre. Per la seva part, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) el 19 de desembre durà a terme un concert simfònic a l’Auditori de Barcelona, que s’emmarca en la campanya de captació de fons ‘RockpelsXuklis’. Per començar l’any amb bon peu, l'Associació Nocturna de Malgrat de Mar el 12 de gener organitza una caminada solidària per baixar els torrons, a favor de la Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer.

Totes aquestes activitats ajuden a aconseguir recursos perquè les entitats puguin desenvolupar la seva feina i, a més, permeten sensibilitzar la societat de les necessitats de les persones amb càncer i les seves famílies.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari