Supervivents d'Hiroshima i Nagasaki porten a Catalunya la seva crida per un món lliure d'armes nuclears
Comparteix
Una delegació d’hibakusha de l’organització japonesa Nihon Idankyo, Premi Nobel de la Pau 2024, visita l’Estat i Catalunya per conscienciar sobre l’horror nuclear i demanar el suport d’Espanya al TPAN.
“Tots nosaltres som candidats a ser futurs hibakusha; per tant, hem de treballar conjuntament per eliminar les armes nuclears abans que elles ens eliminin a nosaltres”, assegurava Terumi Tanaka, des del seu faristol en una roda de premsa celebrada a Hiroshima. Tanaka és un dels supervivents de la bomba atòmica de Nagasaki –que juntament amb els supervivents d’Hiroshima són coneguts com a hibakusha– i és copresident de Nihon Hidankyo, una organització que aplega supervivents dels bombardejos atòmics al Japó el 1945, dels quals aquest any es commemora el vuitantè aniversari.
Tanaka va pronunciar aquestes paraules per agrair el Premi Nobel de la Pau 2024, que l’organització japonesa va rebre com a reconeixement als seus esforços per caminar cap a un món lliure d’armes nuclears, així com per demostrar amb els seus testimonis el terrible impacte humanitari de l’armament nuclear. “Els hibakusha ens ajuden a descriure l'indescriptible, a pensar l'impensable i a comprendre d’alguna manera l'incomprensible dolor i sofriment que causen les armes nuclears”, va expressar el president del Comitè Noruec del Nobel.
Ara, l’Estat espanyol i Catalunya han estat escollits per Nihon Hidankyo com la primera acció internacional de l’organització japonesa després de rebre el premi Nobel el passat mes de desembre. Coincidint amb la commemoració del vuitantè aniversari dels atacs nuclears d’Hiroshima i Nagasaki, una delegació de l’entitat encapçalada per Shigemitsu Tanaka, copresident de l’organització, i formada per altres supervivents i membres d’entitats per al desarmament nuclear, han passat per Madrid, Saragossa i Barcelona per demanar la fi de les armes nuclears i demanar a l’Estat espanyol que signi el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN).
La visita de la delegació de Nihon Hidankyo, que a Madrid ha passat pel Congrés dels Diputats i a Barcelona ha fet parada a l’Ajuntament, la Generalitat i el Parlament, i s’ha reunit amb diverses entitats catalanes en una trobada organitzada per Lafede.cat i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), ha estat organitzada per l’Aliança per al Desarmament Nuclear i el Consell Japonès contra les Bombes Atòmiques i d’Hidrogen (Gensuikyo).
Presents a la trobada entre entitats a @lafede i la deelgació encapçalada per Nihon Hidankyo, Premi Nobel de la Pau 2024 https://t.co/Vn1GsmLWdM
— FundiPau (@FundiPau) January 20, 2025
Per a l’Albert Caramés, director de FundiPau, la visita és important perquè “és imprescindible preservar la memòria i comptar amb el testimoni de primera mà d’una persona que va patir els atacs nuclears per entendre les conseqüències reals i humanes d’aquest armament”, i afirma que “tot i que Espanya no té arsenal nuclear, sovint aquestes qüestions semblen allunyades i es limiten a anàlisis geopolítiques, però darrere de les guerres i els interessos econòmics sempre hi ha persones que en pateixen les conseqüències”.
En la trobada que la delegació ha compartit amb entitats de pau catalanes, el supervivent de Nagasaki, Shigemitsu Tanaka, ha deixat clar que “les armes nuclears i els éssers humans no poden coexistir, perquè l’únic propòsit d’aquestes armes diabòliques és l’extermini”. Per tant, ha reblat, “la seva abolició és l’únic camí”.
Crida a signar el TPAN en un context d’amenaça nuclear creixent
A Catalunya, una de les entitats que més ha contribuït a denunciar els impactes de les armes nuclears i lluitar contra la seva proliferació és FundiPau, qui no ha perdut l’ocasió d’acompanyar la delegació de Nihon Hidankyo durant la seva estada a Catalunya.
Caramés, director de l’entitat, posa en valor el paper de l’organització japonesa a l’hora de “reivindicar la memòria sobre els luctuosos fets que van ser el llançament de les bombes d’Hiroshima i Nagasaki, així com denunciar l'ús demoníac d’aquest armament en un context en què sembla que sigui més factible i més versemblant que es puguin utilitzar”.
En aquest sentit, el director de FundiPau explica que, malgrat que el nombre d’arsenals nuclears és molt inferior que unes dècades enrere –a finals dels anys vuitanta, després del final de la guerra freda, eren unes 35.000; mentre que actualment no arriben a les 13.000–, avui són molt més letals atès que l’avenç tecnològic ha estat enorme i l’amenaça dissuasiva del seu ús és més factible. “Mai hem estat tan a prop que això es pugui produir, en un escenari com la recent investidura de Donald Trump i la situació a Ucraïna, que ens preocupa molt”, assegura.
Per això és tan important que acords com el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) guanyin terreny i apleguin el màxim de suports possibles des de la comunitat internacional. En aquesta línia, i aprofitant la seva visita, la delegació de Nihon Hidankyo ha fet una crida al Govern espanyol perquè ratifiqui i signi el tractat, que fins ara s’ha topat amb el boicot de totes les potències nuclears.
Amb tot, el TPAN ha fet camí i ja l’han ratificat seixanta-tres països i l’han signat noranta-vuit. En el cas de l’Estat espanyol, Caramés apunta que el seu suport al TPAN dependrà i anirà en consonància amb el que faci la Unió Europea (UE) i l’OTAN. Des de FundiPau són “moderadament optimistes” sobre el futur del TPAN i, per exemple, refuten que entri en contradicció amb el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP), un dels arguments principals dels estats que s’hi oposen.
“Els tractats que són perfectament complementaris, per tant, cal que continuem treballant per acabar amb un armament que viola el dret internacional i és un atemptat humanitari arran del seu efecte indiscriminat contra tota la població”, conclou Caramés.
Per tot plegat, testimonis com els de supervivents de l’horror nuclear d’Hiroshima i Nagasaki són molt valuosos per conscienciar sobre la urgència d’eliminar les armes nuclears i pressionar la comunitat internacional per la seva abolició definitiva. Com diu Shigemitsu Tanaka: “Treballem juntes per aconseguir un món lliure d’armes nuclears i de guerres perquè la humanitat no es destrueixi a si mateixa”.
Afegeix un nou comentari