Àmbit de la notícia
Cultural

La final de la Catalunya Freestyle vol marcar un abans i un després per a la improvisació de rap en català

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La Catalunya Freestyle és la primera competició de rap improvisat en català de la història.
    La Catalunya Freestyle és la primera competició de rap improvisat en català de la història. Font: Catalunya Freestyle
  • La competició enfronta els setze millors improvisadors de rap en català.
    La competició enfronta els setze millors improvisadors de rap en català. Font: Catalunya Freestyle
  • Catalunya Freestyle té l’afany de ser generadora de comunitat i punt de trobada de l’escena.
    Catalunya Freestyle té l’afany de ser generadora de comunitat i punt de trobada de l’escena. Font: Catalunya Freestyle

La primera competició de rap improvisat en català de la història, que enfronta setze freestylers dels Països Catalans, cerca fomentar l’ús social del català entre el jovent des d’una proposta participada i comunitària. 

“Estem convençuts que serà un dia històric perquè estem obrint camí i a cada esglaó que pugem, anem sumant més gent”, assegura el Joël Prieto, ànima del projecte musical de rap en català Fetitxe 13. “Estem en un moment d’eclosió, de creixement exponencial, i la d’aquest diumenge és la trobada més gran que hem organitzat fins ara”, completa el raper i freestyler sabadellenc Albert Castaño, àlies Majaraca

Els dos rapers desplegaran la seva lírica a l’escenari de la final de la Catalunya Freestyle, la primera competició de rap improvisat en català de la història. La batalla es lliura aquest diumenge a la Sala Razzmatazz 2 de Barcelona, a partir de les 17 h, i ja ha exhaurit entrades. L’aspiració és clara: obrir nous horitzons i donar un impuls a l’escena freestyle en català. 

Tothom que s’hi apropi podrà veure en directe els millors improvisadors de rap dels Països Catalans enfrontant-se en xocs dialèctics plens d’enginy, ritmes, creativitat i, perquè no dir-ho, el punt de mala bava que no pot faltar en aquestes conteses. 

La competició, però, s’acaba a l’escenari. Catalunya Freestyle té l’afany de ser generadora de comunitat i punt de trobada de l’escena. “Som conscients que allà dalt hem vingut a pegar-nos una estona, però també que no volem estar pegant-nos tot el dia”, diu el Majaraca. Teixir xarxa i remar a favor del rap català.

En la mateixa línia, el Jordi Estivill, àlies Still Ill, de la banda Lágrimas de Sangre, i membre de l’organització i del jurat de la final de la Catalunya Freestyle, explica que els mou “un esperit molt comunitari i associatiu”, i es felicita que, des que va començar el projecte, “s’han creat moltes sinergies i s’ha format comunitat”. 

El Jordi, com la resta del jurat, farcit de grans noms de competicions de batalles com Red Bull, FMS o Gold Battle, així com referents del rap en català com El Gordo del Puru o ell mateix, tenen al davant la difícil papereta de decidir el guanyador entre el bo i millor del freestyle en català. Hi competeixen improvisadors de la talla de Zoyert, Ktano, Spica, Gery, Young Rovello, Daura Mangara, la Marina, Kosmo, Fetitxe 13 o Majaraca, entre altres, que fluiran sobre les bases del DJ Fat Chets i el col·lectiu de beatboxers BeatCat. 

En total, seran setze participants, que han accedit a la final després de superar les rondes classificatòries territorials, que s’han disputat al llarg del 2024 i han reunit més d’un centenar de participants i 2.600 assistents. L’esdeveniment, presentat per Markus FM, Maribaba i Sarita Langreo, també comptarà amb actuacions dels artistes convidats Good Jan, Poor Tramit i Elane

Un cartell de luxe que posa la cirereta a un projecte que va començar a fer camí el 2021 amb les primeres trobades de freestylers catalans organitzades pel col·lectiu Raplegats, dedicat a promoure el freestyle en català i que avui acull la comunitat d’improvisadors en la nostra llengua més important del moment. 

La iniciativa agafa una nova embranzida quan Gold Battle, una organització dedicada a la difusió del freestyle i la cultura hip-hop present a disset països, i Llobregat Block Party, una associació cultural que reivindica les arts urbanes com a vehicle de desenvolupament artístic, cultural i personal, s’enduen el premi Lluís Carulla 2022, de la Fundació Carulla, amb el projecte ‘Perifèria Gold Battle’, enfocat a aprofitar el potencial del rap com a eina transformadora. Tot plegat no ha parat de créixer i ha evolucionat fins a “una competició que té l’ànim de professionalitzar-se”, diu Estivill. 

Fins a arribar al 9 de febrer, dia de la gran final. Per decidir qui és el millor freestyler dels Països Catalans, l’organització aposta per desafiaments u contra u, on cada ronda posa a prova la capacitat d’improvisació dels participants. Eliminatòries de vuitens, quarts, semifinals i la gran final. Estivill apunta que “les participants hauran de superar proves per improvisar”, des de buscar rimes amb paraules donades fins a interpretar personatges, formats clàssics d’aquesta mena de batalles.

Les finalistes es batran en duel per demostrar qui té més domini del freestyle, una disciplina que demana un sentit agut de l’enginy, coneixement del llenguatge i rapidesa mental. Segons el Majaraca, ser un bon freestyler requereix “gust per la música, connexió amb el ritme i ganes d'enfrontar-se a la incertesa de la improvisació, gaudint del joc de la llengua i la fonètica”. El raper reivindica el freestyle –i l’escena catalana en particular– com una experiència compartida, en què la connexió amb altres rapers permet descobrir nous estils, aprendre trucs i millorar.

Barres per la inclusió i la diversitat  

Més enllà del rap, Catalunya Freestyle aposta per la inclusió i la diversitat, pilars sobre els quals s’ha construït el projecte, però en què encara queda molt camí per recórrer. Només cal donar un cop d’ull a la llista de finalistes. “Dels setze participants hi ha només una noia”, lamenta Estivill. 

Es tracta de la Marina Bou, una de les fundadores de Raplegats i un referent per a les noies que vulguin llançar-se al món del freestyle. “Si ja és prou difícil rapejar i improvisar, fer-ho davant de gent que no coneixes, sent noia, i en el món masclista en què vivim, doncs encara ho és més”, diu l’organitzador, qui assegura que són conscients que cal més representació femenina. “No ens fem els tontos i sabem que és important promoure que més noies vinguin i participin”, suma.

Un dels problemes és que en el passat han mancat referents sòlids –femenines, però també masculines– en el món del freestyle. “Tot allò que es feia en català era gairebé anecdòtic, fins que gent com Metro, de Geronación, el Disop i bandes com At Versaris van començar a fer camí, fonamentalment en el panorama de rap escrit, que és més multitudinari que el freestyle”, afirma Majaraca. 

Avui, això ha fet un gir de 180 graus. “D’un temps ençà, el rap en català viu un moment d’explosió, amb música i artistes de molt alt nivell que han continuat el camí de referents antics i recents com At Versaris, el Senyor Oca o Acros”, destaca el raper, qui també posa el focus en una “escena underground que està en auge i no para de produir referències, àlbums i maquetes”. 

Aquest impuls del rap en català també va en benefici de la llengua gràcies a iniciatives com la Catalunya Freestyle, que aposta per emprar el rap per fomentar l’ús social del català entre el jovent, especialment en l’àmbit urbà i en espais d’oci, on la llengua té una presència cada cop més minsa. O amb projectes educatius i tallers com els que organitza Versembrant, que pretén fomentar la consciència crítica del jovent a través de l’art urbà i el rap en català. 

"Ens trobem amb la dificultat que sovint és complicat fer que l'alumnat utilitzi el català en entorns més d'oci, però creiem que el rap és una eina excel·lent per introduir-se en aquests espais on el català no està tan normalitzat", diu el Jordi Estivill, qui, com el Joël Prieto, forma part de l’equip de Versembrant. Així, la idea és posar en valor el català com a llengua d’ús i de creació artística entre el jovent.

La final de la Catalunya Freestyle d’aquest diumenge suposa un nou salt endavant per a l’escena del freestyle en català. El Joël Prieto, veterà de l’escena que les ha vist de tots colors, destaca com aquest espai ha aconseguit connectar diverses generacions i sensibilitats, generant un entorn inclusiu en què tothom pot trobar el seu lloc. 

Ara només queda gaudir-ho: “El vivim és un regal, no sabem si serà un dia històric, però segur que estarem presents i regalant-nos tota la nostra energia, o sigui que no pot anar malament”, rebla el Majaraca.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari