Àmbit de la notícia
Comunitari

Anna Lite: "Treballem per identificar reptes educatius i donar-hi resposta de forma col·lectiva"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Una de les reunions de la Comissió d'Abandonament Escolar Prematur del Raval.
    Una de les reunions de la Comissió d'Abandonament Escolar Prematur del Raval. Font: Fundació Tot Raval

La Comissió d’Abandonament Escolar Prematur del Raval treballa des de la comunitat per prevenir i reduir l’abandonament escolar a través de la coordinació entre entitats, centres educatius i famílies.

La Comissió d’Abandonament Escolar Prematur del Raval és un espai impulsat per la Fundació Tot Raval i format per un conjunt d’organitzacions i professionals del barri del Raval, a Barcelona, que treballen conjuntament per afrontar un dels reptes més importants del territori: la prevenció i reducció de l’abandonament escolar. Aquesta comissió forma part del Grup d’Educació Comunitària del Raval i té com a objectiu generar estratègies compartides que integrin els diferents agents educatius, socials i administratius del territori.

La comissió destaca per la seva mirada comunitària i situada, ja que incorpora el coneixement directe de les entitats i professionals que treballen diàriament amb les joves i les famílies del barri, permetent així adaptar les accions a les necessitats reals del territori. Per saber-ne més sobre la tasca d'aquest grup, des de Xarxanet hem parlat amb Anna Lite, coordinadora d’acció educativa a la Fundació Tot Raval

Què és la Comissió contra l’Abandonament Escolar Prematur que impulseu des de Tot Raval?

La Comissió contra l’Abandonament Escolar Prematur forma part del Grup d’Educació Comunitària del Raval, un espai de trobada de la comunitat educativa del barri que en el qual, des de fa anys, treballem per identificar reptes educatius i donar-hi resposta de forma col·lectiva

Actualment, el grup està format per una vuitantena d’organitzacions i s’articula a través de diverses comissions. Una d’aquestes és la comissió específica d’abandonament escolar, creada per abordar de manera comunitària aquest repte persistent al barri, on els índexs d’abandonament són superiors a la mitjana catalana.

Com neix aquesta la Comissió?

La idea va sorgir fa un parell d’anys arran d’un espai de trobada del grup, on es va constatar que, en totes les diagnosis educatives fetes al barri, l’abandonament escolar era un dels grans reptes. Tot i que ja s’havien impulsat projectes en el passat en aquesta línia, es va veure la necessitat d'activar una comissió específica per articular una estratègia comunitària territorial, on es poguessin implicar centres educatius, entitats socials, serveis públics i altres agents del territori.

Com us organitzeu dins la comissió i com treballeu conjuntament?

La comissió funciona com un espai de treball específic dins del Grup d’Educació Comunitària. El primer pas va ser mapejar tots els agents implicats en l’acompanyament dels joves del Raval, tant dins com fora de l’escola. A partir d’aquesta primera diagnosi col·lectiva, es van identificar reptes compartits i es van establir dues línies prioritàries: millorar la coordinació entre serveis d’orientació educativa i facilitar la transició de l’educació secundària a la postobligatòria. Tot plegat amb l’objectiu de fer incidència comunitària i generar propostes concretes que tinguin impacte real.

Quines accions concretes heu desenvolupat fins ara?

Una de les primeres accions va ser una trobada d’una cinquantena d’orientadores i orientadors del barri, tant d’àmbit formal com no formal. Prèviament, es va fer una enquesta a més d'un centenar de joves per conèixer la seva experiència amb el sistema educatiu i l’orientació rebuda. 

També s’ha fet una feina prèvia molt important d’alineament intern: compartir marcs conceptuals, llenguatges i diagnosi comuna. Ara mateix, s’està treballant en una proposta de sistematització d’itineraris educatius i perfils tipus de joves, per tal de generar un model compartit que permeti orientar millor i coordinar recursos.

Per què és clau treballar des d’una perspectiva comunitària i territorial al Raval?

El Raval té una realitat social i educativa molt específica, que sovint no queda reflectida en els grans programes generalistes. La proximitat de les entitats i serveis permet detectar necessitats reals i donar-hi respostes adaptades

El coneixement situat de les professionals que treballen amb les joves i les famílies és clau per construir propostes significatives. A més, la xarxa comunitària complementa el que l’escola, per si sola, no pot abastar, especialment en moments com les transicions educatives o els períodes no lectius.

Cap a on va la comissió en els propers mesos? Hi ha nous projectes en marxa?

Un dels objectius a curt termini és acabar de desenvolupar aquest model d’itineraris educatius basats en perfils de joves, que pugui servir com a eina pràctica per als professionals del territori. A partir d’aquí, es volen articular accions específiques amb col·lectius concrets i fomentar accions conjuntes d’orientació. 

També s’està valorant impulsar un espai estable d’informació i orientació educativa al Raval, inspirat en el Saló de l’Ensenyament, però adaptat a la realitat del barri. Tot amb la voluntat de fer més accessible la informació i facilitar que les joves puguin continuar els seus itineraris formatius amb més eines i acompanyament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari