Àmbit de la notícia
Comunitari

Els i les alumnes de 4t d'ESO també diuen la seva a les eleccions catalanes

  • Votacions a l'IES Collserola
  • Gràfic dels resultats electorals del projecte Aprenem a votar

Alumnes de 30 instituts de la província de Barcelona han participat en una simulació de les eleccions del Parlament de Catalunya. Durant cinc setmanes han realitzat diferents activitats relacionades amb les eleccions i també han pogut votar. Tot això, de la mà del projecte Aprenem a votar.

L’objectiu del projecte ha estat explicar als i a les joves d’entre 14 i 15 anys (4t d'ESO) el funcionament del sistema democràtic i del Parlament de Catalunya, per sensibilitzar-los pel que fa al dret de vot i fomentar, en un futur, la participació d’aquest col·lectiu a les eleccions.

El grup de recerca DHIGECS (Didàctica de la Història, la Geografia i altres Ciències Socials) de la Universitat de Barcelona ha desenvolupat, en col·laboració amb el Departament d’Educació, el projecte Aprenem a votar, en què han votat 1.974 alumnes de secundària de 30 instituts de la província de Barcelona. Els partits i coalicions més votats els podeu veure a la gràfica que trobareu a la columna dreta.

En el marc d'aquesta iniciativa, els i les joves han creat un partit polític amb eslògan i programa electoral inclòs i han fet un sondeig electoral propi. També han analitzat les enquestes electorals i han tingut l’oportunitat d’entrar a les planes web dels 29 partits que es presentaven a la província de Barcelona.

Aprenem a votar s’erigeix com una experiència educativa innovadora que pretén desenvolupar en els i les joves l’esperit crític i el sentit de la responsabilitat a l’hora d’exercir el dret de vot. A més, aquest projecte va més enllà, ja que pot donar pas a una segona fase, més enfocada a la recerca, sobre com es configura el vot juvenil i les causes de l’estimació envers les institucions polítiques o, en la seva absència, de la desafecció política de la joventut catalana.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari