Àmbit de la notícia
Internacional

Perquè després de les guerres arriben els processos de pau

  • Bòsnia. Imatge extreta de la plana web del col·lectiu Contrast

Els mitjans de comunicació fan seguiment dels conflictes armats però un cop signada la "pau oficial" sembla que se n'obliden. Després de la pau ens apropa a diferents processos de construcció de pau a través de sis documentals i un bloc on pots seguir el dia a dia del projecte.

El col·lectiu de periodistes Contrast i les associacions Fora de Quadre i Fundació Quepo col·laboren per portar a terme el projecte Després de la pau. Es tracta d'una sèrie documental de sis capítols de 28 minuts. L'objectiu és analitzar com han estat els processos de construcció de pau en sis països que van patir diferents tipus de conflictes: Bòsnia, el Líban, Argentina, Cambodja, Sud-àfrica i Rwanda.

Des del col·lectiu Contrast expliquen que volen ser la veu dels que no tenen veu després que els líders signen les paus oficials: "Volem explicar les injustícies i els errors, els problemes, sovint sagnants, de la falta de pau. Però també volem reconèixer quan els jutges fan justícia, quan les víctimes poden recordar i quan els pobles fan memòria".

El projecte es va iniciar el novembre de 2010 amb la producció dels capítols de Bòsnia i el Líban, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Està previst finalitzar aquests primers capítols per setembre de 2011 mentre es treballa en l'elaboració dels següents episodis.

Aquesta iniciativa pretén explicar i confrontar els diferents camins cap a la pau. Una pau entesa no només com absència de guerra, sinó de forma global, una pau positiva en què no existeix la violència directa però tampoc la violència estructural i cultural. Els reportatges inclouen entrevistes, per conèixer les diferents maneres de gestionar la pau posades en marxa per les comunitats. Els testimonis són el fil conductor dels documentals, construint un mosaic d'històries, opinions i anàlisi.

L’objectiu, per tant, és investigar la situació actual a Bòsnia, Ruanda, Sud-àfrica, Argentina, el Líban i Cambodja, països que van patir guerres i violències massives en l'últim quart del segle XX.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari