Àmbit de la notícia
Internacional

S'espera una Cimera de l'ONU sobre el clima sense grans compromisos

  • Durban COP17.
  • Un planeta en perill.

Des del 28 de novembre fins el 9 de desembre té lloc a Durban -Sudàfrica- la Cimera de l'ONU sobre el clima, a la recerca d'un document global que substitueixi el Protocol de Kyoto, de reducció d'emissions de gasos causants de l'escalfament global, segons molts experts en el tema. Organitzacions internacionals, pageses i ecologistes, no manifesten grans expectatives d'un acord global.

Aquestes organitzacions consideren que el Protocol de Kyoto ha sigut poca cosa més que paper mullat, un acord que caduca el 2012 i que Nacions Unides vol renovar amb un nou acord amb representants de 200 països a Durban, aquests dies.

 

El repartiment de quotes d'emissions i molts governs que no es volen veure obligats a complir compromisos imposats per l'anomenada comunitat internacional, ofereixen un panorama poc optimista, a l'espera que la Cimera es desenvolupi. No s'espera que els anomenats països amb economies emergents, que el 1992 van quedar exemptes del control de quotes d'emissió, vulguin ara entrar en un nou sistema de repartiment de quotes. La Xina, per exemple, és responsable de contaminació amb un 22% d'emissions, i es calcula que el conjunt de les economies emergents -Índia, Brasil, Xina i altres- podrien ser responsables de dos terços de les emissions contaminants.

 

Segons informa el diari Ara, el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu reclama “justícia climàtica” i fins i tot des del Vaticà s'ha fet una crida als països rics a assumir les seves responsabilitats. Si, com dèiem, moltes ONG internacionals d'aquest àmbit han considerat el Protocol de Kyoto insuficient i incomplet, des de la mateixa ONU es consideraria un èxit un Protocol de Kyoto “bis”, que ajudi al control de les emissions contaminants i responsables de l'escalfament global. Si s'arriba a algun acord global, aquest haurà de ser ratificat per cadascun dels països, amb la qual cosa, un Protocol de Kyoto “bis” podria tardar anys en ser adoptat per la comunitat global.

 

Podeu llegir una perspectiva de la societat civil sobre el tema, en aquest enllaç de xarxanet.org.

 

Ciberacció sobre el tema, de WWF, World Wildlife Fund (Fons Mundial per la Natura), aquí.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari