Drap-Art: el contrapunt al consumisme nadalenc
Comparteix
La Plaça Reial de Barcelona va acollir el Drap-Art, un mercat de reciclatge artístic amb l’objectiu de fomentar el consum responsable en dates com les festes de Nadal. Des de bijuteria feta amb forquilles i botons fins a làmpades amb envasos de plàstic demostren que tot pot tenir una segona oportunitat.
L’associació Drap-Art promou, des de 1996, el reciclatge creatiu i el consum sostenible. Per tal de promoure la seva iniciativa ha organitzat un Mercat de Nadal a la Plaça Reial de Barcelona on gairebé 40 artistes gràfics, expositors i artesans han posat a la venda els seus productes i obres d’art.
Aquest mercat es suma a les iniciatives que anualment organitza l’associació com són exposicions, tallers i el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya. El canvi de dates del Festival, que normalment es programava per la setmana abans de Nadal, van fer que es plantegés l’opció de posar en marxa el Mercat Drap-Art. “Ja portem un temps col·laborant amb l'Associació d'Amics i Comerciants de la plaça Reial, amb els quals vam organitzar un mercat tots els dissabtes d'abril, maig i juny” tal i com explicava la directora de Drap-Art Tanja Grass.
“Ambdues parts en vam quedar molt contentes i vam decidir continuar amb la iniciativa en aquestes dates tan especials, en les quals sempre va bé aportar un punt de reflexió entre tant consumisme nadalenc”. L’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial està impulsant també el projecte “La Reial es mou” amb l’objectiu de promocionar el turisme sostenible i de qualitat, la cultura i el consum responsable.
Durant els dies 20, 21 i 22 de desembre i el 3, 4 i 5 de gener la plaça es va omplir de visitants que admiraven les possibilitats de recuperar objectes a la vegada que es plantejaven i compraven regals diferents, enginyosos i originals. Des de Drap-Art es van programar tallers i activitats dirigides a tots els públics per tal d’atraure més persones a la plaça i d’implicar a les famílies en activitats que fomentessin el reciclatge i la sostenibilitat.
La iniciativa s’ha valorat positivament des de l’associació: “pensem que va ser una bona idea. Sobre tot els dies del mercat de Reis en que es va vendre força bé i vam tenir molta difusió mediàtica”.
Però encara queda molta feina a fer a l’hora de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de fer un consum menys agressiu i més responsable. Segons Tanja Grass: “Crec que encara hi ha molt a fer. En general la gent està ben disposada a contribuir comprant coses amb una petjada ecològica menys forta, però al mateix temps els hàbits, la omnipresència de la publicitat, la pressió social, el desconeixement i la desconfiança, etc. ho fan més difícil. De fet molta gent avui dia no sap valorar la diferencia del que està fet a mà i del que es fabrica industrialment. I tampoc disposa de molts coneixement dels materials.”
Tot i saber que queda un llarg camí, volen seguir endavant amb la iniciativa dels mercats d’art reciclat però recuperant el sistema de la continuïtat tal i com ho van fer durant la primavera de 2012. “Vam fer el mercat durant 3 mesos tots els dissabtes i va donar millor resultat. Per això ens estem plantejant fer el mercat de Nadal des de finals d'octubre fins el dia de Reis”.
L’Associació Drap-Art promou el reciclatge creatiu en les seves diverses facetes. És un projecte centrat en l’art plàstic que també inclou els àmbits de l’educació, la sostenibilitat, l’economia i la societat. Podeu posar-vos en contacte amb ells a través de les xarxes socials o per correu electrònic drapart@gmail.com. Properament entrarà en funcionament el seu web www.drapart.net
Afegeix un nou comentari