Justícia i Pau denuncia que Espanya ven armes a països en situació de tensió bèl·lica

Justícia i Pau denuncia que Espanya ven armes a països en situació de tensió bèl·lica

Resum: 

Cinc països en conflicte armat o tensió bèl·lica han sigut destins d'armament espanyol, es desprèn de l'últim informe oficial, tot i les explicacions del Govern espanyol sobre el fet que ha denegat exportacions a altres països en situació similar, segons la "Posició comuna de la UE sobre comerç d'armes". Ho ha analitzat el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, de Justícia i Pau.

Les denegacions, que segueixen les directrius de la UE, són insuficients segons el Centre Delàs. L'informe de l'Estat esmenta una reacció del Govern davant les revoltes en alguns països àrabs i del Nord d'Àfrica i la suspensió temporal l'autorització d'exportació de material de defensa a aquests països, tot i que va seguir l'exportació de "productes i tecnologies de doble ús" (productes que poden aplicar-se tant a usos civils com militars) .

També va seguir l'exportació d'armes, que segons el Centre Delàs podrien servir per reprimir revoltes internes, a Bahrein, Aràbia Saudita, Egipte, Oman i el Marroc.

L'exportació de comerç d'armes espanyola vulnera la "Posició comuna de la UE", segons el Centre Delàs

Els països als que s'ha denegat l'armament espanyol són Colòmbia, Índia, Pakistan, Indonèsia, el Marroc, Turquia i Israel. Pel que fa al total d'exportacions, Espanya ha doblat el valor de les exportacions d'armes, segons el seu propi informe. L'informe es refereix a les exportacions d'armes d'Espanya el primer semestre de 2011, per un total de 1.099,8 milions d'euros, que suposa el doble respecte el mateix període de l'any anterior.

L'exportació d'armes de caça i esportives és una altra de les figures del comerç d'armes segons les directrius de la UE. El total espanyol va representar, el mateix període, un import de de 27,6 milions d'euros, un 78,5% més que el mateix període de l'any anterior. Països com Guinea Bissau o la República Centreafricana van ser alguns dels destins. Segons el Centre Delàs, "la probabilitat que aquestes armes puguin ser desviades per a usos que desemboquin en violència armada és prou alta com perquè el Govern espanyol hagués hagut de denegar la seva venda".

Una altra figura, l'exportació de "materials i tecnologies de doble ús", va suposar 36,9 milions d'euros. No ha representat un augment significatiu respecte al primer semestre de 2010. Una part important d'aquesta exportació va ser a països en conflicte armat, tensió bèl·lica o vulneració de Drets Humans, com Colòmbia, Índia, Pakistan, Indonèsia, Iran, Marroc, Nigèria i Turquia.

Un informe del Govern espanyol, doncs, que un cop analitzat pel Centre Delàs, membre de xarxes internacionals pel control del comerç d'armes, queda qüestionat.

Afegeix un comentari nou