El 29 d'agost, contra els assaigs nuclears; un Dia Internacional de sensibilització
Comparteix
Amb efectes “tràgics i aterridors”, segons Nacions Unides, els assaigs nuclears es segueixen planificant. Són més de 2000 assaigs nuclears des de 1945. Els efectes sobre la vida humana i el medi ambient no s'han estudiat a nivell de governs, però moltes veus els qualifiquen de greu amenaça.
L'Assemblea general de l'ONU va aprovar el 2009 dedicar un Dia a la sensibilització global sobre aquest problema, el 29 d'agost. Va ser a proposta de la República de Kazajstan, per commemorar el tancament del polígon d'assaigs nuclears de Semipalatinsk, el 29 d'agost de 1991.
El Tractat de prohibició completa dels assaigs nuclears, de 1996, encara no ha entrat en vigor
El Dia té l'objectiu de mobilitzar al voltant del tema a administracions i opinió pública, ONG, xarxes de joves i centres educatius, món acadèmic i mitjans de comunicació, amb un objectiu: mostrar la necessitat de prohibir els assaigs amb armes nuclears.
La història dels assaigs nuclears va començar el 1945, quan Estats Units va llençar la primera bomba atòmica al desert d'Alamogordo, a l'estat de Nou Mèxic. Des de llavors, ha realitzat més de 1000 assaigs. El segueixen l'antiga URSS, el Regne Unit, França i la Xina. A posteriori s'han afegit al rànquing l'Índia, Pakistan i Corea del Nord. Però són més els països els implicats de forma menys directa en aquesta carrera nuclear.
En aquesta web de Nacions Unides podem trobar àmplia informació sobre el tema. I en aquesta, també de Nacions Unides, una perspectiva del paper de les organitzacions de la societat civil al respecte.
La Campanya Internacional per l'Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), la xarxa més gran d'ONG en aquest àmbit, ens explica en la seva web:
Quins països tenen armament nuclear i en quina quantitat?
Quins són els seus efectes sobre la salut i el medi ambient?
Qui dóna suport a una prohibició global de les armes nuclears?
Afegeix un nou comentari