Àmbit de la notícia
Cultural

Les arts escèniques com a pont entre cultures

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Sala de l'Auditori de Barcelona on se celebra el concert 'Paisatge sonor' i es veuen els músics tocant.
    La primera edició del Festival Incert presenta un programa amb un ampli ventall de propostes artístiques per conèixer les realitats de Colòmbia, Kurdistan i Palestina. Font: Marta Catena
  • Dues dones tocant el violí en el concert 'Paisatge sonor', fusió de músiques catalanes i palestines.
    El concert 'Paisatge sonor' fusiona les cultures catalana i barreja instruments típics de les dues regions, per crear unes melodies característiques. Font: Marta Catena
  • Vista del concert 'Paisatges sonors', amb el cantant en primer pla i els músics en segon pla.
    El Festival Incert s'allarga fins al 25 de maig i visita catorze poblacions de tot Catalunya, en les quals es podrà gaudir de les diferents propostes artístiques. Font: Marta Catena

L'Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace impulsen la primera edició del Festival Incert per apropar, a través de l'art i la cultura, les realitats de tres territoris en conflicte: Palestina, Colòmbia i Kurdistan.

L'art és un llenguatge universal que permet vincular, enllaçar i agermanar cultures diferents. A través de la música, el teatre, el cinema o la fotografia es poden expressar missatges i emocions que les paraules no encabeixen. És per aquest motiu que l'Associació Catalana per la Pau (ACP) i International Action for Peace (IAP) han aprofitat la força de les arts escèniques per crear la primera edició del Festival Incert, una mostra internacional amb un gran programa de propostes interdisciplinàries que posa al centre les realitats de Colòmbia, el Kurdistan i Palestina.

Fins al 25 de maig, catorze poblacions de Catalunya acolliran un seguit d'espectacles i mostres artístiques que connectaran el públic amb realitats invisibilitzades i històries humanes. La programació engloba: música, teatre, titelles, cinema, fotografia, realitat virtual i performance. A més, l'Incert ha apostat fortament per la cocreació entre artistes de zones en conflicte i de Catalunya, amb l'objectiu de fusionar cultures i enriquir el panorama de les arts escèniques.

Una de les mostres és el concert 'Paisatge sonor', una proposta musical col·laborativa que reuneix músics de Palestina i Catalunya, i que barreja melodies tradicionals i contemporànies. Compta amb instruments típics de les dues regions, que dialoguen entre ells per crear una sonoritat molt característica: el llaüt i la guitarra, o el nay i la gralla. El resultat és una barreja harmònica de flamenc, jazz i música tradicional palestina i catalana.

Hem parlat amb en David Salgado, músic, i Iyad M. S. Staiti, director de 'Paisatge sonor', per descobrir aquest procés creatiu conjunt; i amb Teresa Palop, directora del Festival Incert, per endinsar-nos en la mirada global de la iniciativa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari