Àmbit de la notícia
Ambiental

Més de 2300 voluntaris analitzen la salut dels rius i rieres de Catalunya

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Formació del Projecte Rius amb famílies a la riera de Vallcàrquera
  • Imatge: CEIP El Cabrerès al riu Ter a L'Esquirol
  • Materials usats pels grups de voluntaris per aplicar la metodologia del projecte

Cada cop es detecten menys punts negres durant les inspeccions fluvials, però segons l'Associació Hàbitats la millora no és prou significativa com per complir amb els objectius ambientals marcats per la directiva europea.

L'Associació Hàbitats presenta l’Informe RiusCat 2013, un document de referència per al sector del voluntariat social i ambiental, que recull el treball realitzat periòdicament per milers de voluntaris i voluntàries del Projecte Rius per tal de determinar l’estat de salut dels rius i rieres de Catalunya.

En millor estat però sense complir la normativa europea

L'informe d'aquest any recull que els rius i rieres de Catalunya presenten menys punts negres però la millora que es dóna no és prou significativa per complir amb els objectius ambientals marcats per la Directiva Europea Marc de l’Aigua per l’any 2015. Aquesta és la principal conclusió de l'Informe RiusCat 2013, elaborat gràcies a l’esforç de més de 2300 voluntaris del Projecte Rius.

A més l'informe torna a evidenciar l’estabilitat de la qualitat dels rius i rieres de Catalunya en els últims anys. Si durant les dècades dels vuitanta i noranta del segle passat la millora dels rius i rieres va ser molt notable, aquesta primera dècada del segle XXI dibuixa un mapa on un important nombre de rius sembla que no pot superar el llindar del bon estat ecològic.

En la situació actual, el voluntariat pren encara més valor

L'Associació Hàbitats considera que "la conjuntura econòmica tampoc permet albirar canvis significatius". Expliquen, a tall d'exemple, que l'any 2013 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)  - l’organisme públic encarregat de fer el seguiment de les diferents masses d’aigua, les superficials, marines i continentals, i les subterrànies- no ha pogut dur a terme la campanya de mostreig de macroinvertebrats del Programa de Seguiment i Control.

Tot i que altres organismes, com el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, han mantingut algun punt en la xarxa de control, en algunes conques només els grups de voluntaris del Projecte Rius han fet el seguiment d'aquestes espècies, que tan marquen l’estat de salut de l’ecosistema fluvial.

Per això, segons l'entitat, "la tasca dels voluntaris del Projecte Rius, tot i no ser professional, pren encara més valor en la situació actual i evidencia el paper protagonista que la societat civil està prenent durant els últims anys".

El Projecte Rius en perill?

L'Associació Hàbitats explica que "la incertesa econòmica fa perillar la xarxa de voluntariat ambiental més gran de Catalunya" i l’entitat demana que les convocatòries de subvencions tinguin en compte les despeses de gestió de voluntariat i valorin l’estabilitat i èxit dels projectes de referència del país.

 

Podeu consultar l'informe RiusCat2013 i seguir el Projecte Rius al web de l'Associació Hàbitats i a les xarxes socials amb el hashtag #ProjecteRius.

Comparteix i difon

Comentaris

Anònim

(Usuari no registrat)

En temps com els que corren, la participació en qualsevol activitat de voluntaris, es admirable en tots els sentits. Cada vegada més estem cotnaminant els nostres rius, llacs i mars, i que aquests voluntaris ajudin a la salut acuática d'aquests torrets es molt important avui en dia.

Ànims i sort!

Afegeix un nou comentari