Àmbit de la notícia
Informàtic

Paquet educatiu contra la discriminació a les xarxes socials

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Imatge exemplificadora de missatges racistes a les xarxes d'Icud (Font: Icud)
  • Cartell divulgatui sobre missatges discriminatoris (Font: Icud)
  • Cartell divulgatui sobre missatges discriminatoris (Font: Icud)
  • Taller sobre seguretat a les xarxes a Barcelona (Font:Icud)

Vídeos, activitats, exemples discriminatoris, enllaços i definicions queden recollides al paquet, creat per tenir una utilitat pedagògica amb joves, tant a escoles o instituts, com en entorns educatius informals, com a casa.

Què és la Discriminació Digital? Segons el Projecte europeu I:CUD, creador del paquet educatiu, "la discriminació digital és la representació de l'actitud i el contingut discriminatoris per mitjans digitals". La discriminació, doncs, no és pas nova. Ara bé, l'era digital i les xarxes socials representen una nova forma de manifestar-la.

Les xarxes socials ajuden a comunicar-nos més enllà de les barreres físiques. Un foto compartida a Facebook pot trigar escassos minuts en ser visualitzada per milers de persones. I entre aquest contingut que viatja a una enorme velocitat, s'hi troben també els missatges discriminatoris, racistes i xenòfobs. Per exemple, el "cyberbullying" s'ha definit com una forma més incisiva de bullying, ja que la persona que pateix l'atac du el mòbil al damunt o té ordinador a casa. Els missatges agressius que li arriben, ho fan de forma instantània i dins el seu espai privat, mentre que abans quedaven al centre educatiu.

Amb l'objectiu de detectar la discriminació digital, ja sigui explícita o emmascarada per l'humor i els mals costums, sensibilitzar el jovent i que esdevinguin usuaris actius i reactius en contra missatges discriminatoris, el grup europeu ha creat el "Pack Antidiscriminació". 

El Paquet pretén proporcionar, d'una banda, una guia pràctica per a adults i mostrar que no hi ha grans secrets a les xarxes, sinó que són només eines que es poden aprendre a utilitzar correctament. D'altra, per educar joves sobre la seguretat on-line i fer-los conscients dels riscs i les implicacions de la seva presència a la xarxa. El pack és disponible on line per ser descarregat i utilitzat lliurement amb tots els materials: vídeos, exemples, com abordar certes converses, descripcions d'activitats, etc.

A la secció "material" hi ha propostes d'activitats i idees sobre com encoratjar el comportament actiu i reflexiu, l'empatia i el bon ús de la tecnologia, pensades per a persones que conviuen o que treballen amb joves. Per al mateix jovent, hi ha recursos com el "Test de seguretat on-line", propostes sobre "Com crear bons selfies" i com convertir-se en un usuari responsable i actiu de les xarxes.

El treball és el resultat del projecte I:CUD (Internet: Creatively Unveling Discrimination), en què hi han col·laborat organitzacions de Barcelona, Bèlgica, Itàlia, Londres i Romania, al costat de professorat i personal d'investigació de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Durant els passats dos anys, l'equip, amb finançament europeu, ha realitzat investigació sobre la difusió de continguts discriminatoris a les xarxes i ha fet proves pilot a Barcelona, Bucarest, Brussel·les, Londres i Roma; d'on finalment n'ha sortit el producte final ara disponible a internet. El vídeo "Homophobia as seen by youth in Italy", és un exemple d'una de les activitats dutes a terme amb joves italians i italianes.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari