Àmbit de la notícia
Ambiental

Inscripcions obertes a la 8° edició de l’Escola de Pastors

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Ovelles, cabres i vaques, ramats dels pastors del Pirineu (imatge:projectegripia)
  • El pastoreig és un model de sostenibilitat (imatge:projectegripia)
  • Els gossos d'atura acompanyen els pastors i els ramats (imatge:projectegripia)
  • El relleu generacional és un dels objectius de l'Escola de Pastors (imatge:projectegripia)
  • L'Escola de Pastors forma nous pastors des del 2009 (imatge:projectegripia)

La pagesia de muntanya és un valor per la dinamització del món rural, per això l'Associació Rurbans impulsa la 8° edició de l’Escola de Pastors. Fins al 30 de novembre es poden enviar les sol·licituds d’inscripció.

Es busquen nous pastors, persones mogudes per la vocació, la il·lusió i la capacitat de desenvolupar una feina a la muntanya, respectuosa i sostenible.

Relleu generacional

L’Escola de Pastors forma part del Projecte Grípia, una iniciativa de l'Associació Rurbans, una entitat de dinamització rural de muntanya que té la seva seu a Rialp (Pallars Sobirà). El projecte neix el 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional de les explotacions ramaderes promovent la gestió sostenible, incorporant joves a l'activitat, i dinamitzant el sector per garantir-ne la viabilitat econòmica.

Desenvolupament rural sostenible

La formació pretén instruir els estudiants per a consolidar un model de pagesia que sigui capaç d'incidir en una forma de desenvolupament rural sostenible al país.

Un model que ha d'avalar la conservació dels recursos naturals i de les relacions socials a la muntanya, i que es mantingui a talla humana, basat en l’agroecologia, que aspiri a promoure una alimentació sana i de qualitat, sense comprometre els recursos naturals del demà, fent realitat la sobirania alimentària.

El curs de l’Escola de Pastors

El curs consta d’una formació teòrica d’1 mes de durada, que s’imparteix a Montenartró, al Pallars Sobirà, i d’una experiència pràctica de 4 mesos. La titulació obtinguda té el reconeixement i l’homologació del Departament d’Agricultura.

L’escola organitza 3 xerrades informatives durant el mes de novembre, a Manresa, Ripoll i Blanes. Els interessats han d’enviar les sol·licituds, i hauran de passar un procés de selecció, abans de formalitzar les inscripcions.

 

Quins coneixements cal aprendre.

Els continguts incorporen aspectes lligats a la biologia dels animals, com les principals races autòctones bovines, ovines i cabrum, la fisiologia de l'alimentació, la reproducció, o els aspectes sanitaris i veterinaris.

També són matèria d’estudi la gestió de les pastures, els cultius farratgers, la silvopastura, així com les tècniques per a la producció agrària ecològica (PAE) i els sistemes productius de muntanya, que inclouen els moviments del bestiar, el pastoreig, i la col·laboració dels gossos d’atura. Entre els aspectes tècnics, també s’incideix en el coneixement de les energies renovables que es poden aplicar en una explotació. S’estudien activitats complementàries com l’elaboració de formatges.

La formació es complementa amb aspectes socials i econòmics, per obtenir un coneixement de la situació dels joves i la pagesia, o continguts relacionats amb el màrqueting i comercialització, aspectes legals i models d’organització.

L'accés a la terra

Una problemàtica a la qual cal fer front, és l’accés a la terra. Per això l’escola treballa de costat amb l’entitat Terra Franca que actua com a mitjancera buscant terres per a instal·lar-hi la persona o persones que, amb garanties, se’n vulguin fer càrrec.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari