Àmbit de la notícia
Ambiental

El voluntariat que impulsa el desenvolupament sostenible

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Voluntariat contra els residus als espais naturals, al Let's Clean Up (iamtge:collsmiralpeix.cat)
  • Voluntaris i voluntàries treballant per la millora del transport públic, com a eina per la mobilitat sostenible (imatge:transportpublic.org)
  • Voluntaris del Bicicleta Club de Catalunya, que impulsen la mobilitat sostenible (imatge:bacc.cat)
  • Ciutadans reclamant accions dels governs contra el canvi climàtic (imatge: 350bcn.org)
  • Voluntariat per la conservació i millora dels espais naturals, amb Adenc (imatge:adenc.cat)
  • Els grups del moviment de transició, inspiren les seves comunitats cap a un canvi sostenible (imatge:redtransicion.org)
  • Voluntaris i voluntàries que també baixen sota el mar a recollir dades (imatge:graellsia.org)
  • Voluntaris espigoladors, actuant contra el malbaratament alimentari (imatge:espigoladors.cat)
  • Voluntariat contra la pobresa energètica, amb Ecoserveis (imatge:abd-ong.org)

El 5 de desembre es celebra el dia Internacional del Voluntariat. Aquest any es vol fer un reconeixement especial a les persones voluntàries que amb les seves accions impulsen el desenvolupament sostenible.

A través del voluntariat les persones poden afectar l'agenda del desenvolupament sostenible promovent les bones pràctiques en les comunitats, mobilitzant-se i exercint la participació ciutadana en els governs.

El Dia Internacional dels Voluntaris celebra el voluntariat en totes les seves facetes, però en aquesta ocasió es presta un especial homenatge als voluntaris i voluntàries que treballen per posar en pràctica els objectius globals de la Sostenibilitat.

Voluntariat per la Sostenibilitat

Són persones atentes a l’impacte global de les seves accions: individus responsables, actius, i decidits a buscar solucions als reptes contemporanis. Representen un voluntariat que es fa promotor de bones pràctiques, difusor d'una educació que estimuli la presa de consciència de les nostres accions i la importància de les nostres eleccions.  Un voluntariat que actua des de diferents àmbits socials, capaços d'induir canvis a una societat que, fins avui, ha utilitzat els propis recursos de manera desconsiderada.

Sostenibilitat: un concepte socioambiental

Actualment, la contribució més gran a la reflexió sobre la sostenibilitat, es fa des del món del voluntariat ambiental, que integra l'educació ambiental i la defensa i la conservació de la natura. Però cal apreciar que en el voluntariat per una societat sostenible han de confluir totes les temàtiques que la Sostenibilitat implica: ciutadania activa, lluita a la pobresa, respecte dels drets humans, paritat, educació, salut, justícia social, protecció del medi ambient, etc.

Gestat, entre d’altres, amb les reflexions de Rachel Carson i els estudis del matrimoni Meadows als anys ‘60 i ‘70, el concepte de desenvolupament sostenible va néixer a l’informe dirigit per la noruega Grö Bruntland “Our common future” el 1987, per fer front a la constatació d’un model que porta a l’esgotament dels recursos no renovables i la pèrdua de la qualitat ambiental. Es defineix com a "desenvolupament que respon a les exigències del present sense comprometre els recursos i les possibilitats de les generacions futures”.

El 2005 Unesco - i altres institucions - ha elaborat el concepte com a un desenvolupament que inclou poblacions, animals, plantes, espècies, ecosistemes, recursos naturals, i que afronta problemàtiques com la lluita contra la pobresa, la paritat entre sexes, drets humans, educació universal, salut i diàleg intercultural.

Volunteer Action Count

El programa de Voluntariat de Nacions Unides ha llançat la campanya  “Volunteer Action Count”, per mostrar al món com és de important la acció dels voluntaris per al desenvolupament sostenible i la pau gobal. Us podeu sumar al cens de voluntaris de volunteeractioncounts.org   i explicar la vostra experiència personal o del vostre grup, fer un selfie i etiquetar-ho amb el hashtag #actioncounts a twitter e facebook.

Felicitem als voluntaris i voluntàries que treballen per la defensa de la natura, el sustent de tota vida sobre la terra, i que inspiren i impulsen la transició a un model de societat social i culturalment sostenible, en energies, mobilitat, producció, consum, turisme, tecnologies...

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari