L’associacionisme i el voluntariat al Pallars Jussà
Comparteix
Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.
Comarca de contrastos, el Pallars Jussà es troba situada entre la plana de Lleida i els Pirineus, i es caracteritza pels seus contrastos, ja que s’hi poden trobar des de paisatges mediterranis fins a paisatges d’alta muntanya. La seva capital és Tremp i compta amb uns 13.600 habitants.
La comarca està formada per quatre unitats geogràfiques: la Conca Deçà o Conca de Tremp, la Conca Dellà, la Conca de Dalt i la Vall Fosca,
El Pallars Jussà és una comarca generosa en aigua, present en embassaments, llacs i rius. Actualment es pot observar la seva importància en el seu patrimoni hidroelèctric per a un òptim aprofitament dels recursos hídrics.
És una de les dues comarques històriques que formen el Pallars (juntament amb el Pallars Sobirà). És sinònim de tradició i memòria, amb la celebració de tradicions ancestrals com les baixades de Falles o la baixada dels Raiers a la Noguera Pallaresa entre d’altres. També és poden observar les empremtes de la història en el llegat de la presència dels dinosaures, els rituals funeraris en sepulcres megalítics, la presència romana, el patrimoni monumental de castells, esglésies romàniques o viles de l’Edat Mitjana.
Es tracta d’un territori on experimentar i gaudir gràcies a la gran varietat d’activitats que es poden realitzar en qualsevol tipus de transport, tant per terra, com per aigua o aire.
A continuació desgranem el teixit associatiu i de voluntariat del Pallars Jussà.
Ambiental
Des de l’any 2008, aquesta associació sense ànim de lucre formada per persones, entitats, administracions locals i empreses promou i duu a terme projectes de desenvolupament rural basats en la valorització de la biodiversitat, la geodiversitat, el territori i el patrimoni.
L’Estació Biològica del Pallars Jussà (EBPJ) vol ser una entitat de custòdia del territori de referència al Pirineu i una xarxa social que aglutini a tothom que vulgui viure al i del territori fent-ne un ús sostenible. L’associació és membre associat de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT)
Comunitari
L’AEiG Escoltes Pobla de Segur, fundat l’any 1975, forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) som una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.
Cada dissabte, els infants i joves es troben a l’agrupament, el “cau”, per treballar els valors de l’escoltisme i el guiatge, aprenent a participar, compartir, conviure i desenvolupar projectes en grup.
Aquesta associació va néixer l’any 1822 i és considerada l’ateneu més antic de Catalunya. Va ser creat amb l’objectiu de crear un segon molí de farina a La Pobla de Segur.
Els inicis de l’entitat són un exemple de cooperació entre tots els habitants del municipi. Van formar un molí, un espai comú on, entre tots, aportaven el que podien i configuraven així una seu social que esdevindria el nucli associatiu del municipi.
Actualment potencies la cultura al Pallars i ho fan a la seva seu social com a centre de dinamització cultural, espai d’exposicions i petit museu on es pot visitar la maquinària del molí de farina.
Cultural
La colla de Diables Lo Peirot de Tremp neix l'any 2004 de la mà d'un grup de joves fascinats per la cultura del foc i que actualment compta seixanta membres que fan possible la realització de correfocs i altres activitats culturals com Batucades, Cercaviles, Espectacles pirotècnics.
LO PEIROT és, segons la llegenda, un captaire que feia malifetes al Pallars, una figura malèfica que espantava a petits i a grans.
La Casa del Sol Naixent és una entitat juvenil laica sense ànim de lucre que treballa des de l'associacionisme en els àmbits de la dinamització cultural i l'educació en el lleure dels infants arreu de la comarca del Pallars Jussà i especialment al municipi de Tremp.
Des de la seva fundació, l'any 1974, l’entitat ha anat ampliant el seu ventall d'activitats. En l’actualitat organitza actes lúdics i culturals per la ciutat, com la Cavalcada de Reis, l'arribada del Patge Reial, cercaviles de Carnestoltes, festes majors i Fires i altres actes de promoció de la cultura catalana i activitats de lleure educatiu, on s'inclouen colònies i l'Esplai d'Estiu.
És una associació formada per persones que volen apropar la seva festa nostra festa a la gent del poble i promocionar-la més enllà del seu territori. Amb gran implicació i compromís dels seus membres i col·laboradors, el seu objectiu és fer créixer i perdurar el patrimoni cultural de La Pobla.
Grup independent, amb finalitats totalment culturals, benèfiques i sense ànim de lucre. Va ser fundat l'any 1.988 a la Pobla de Segur i des de llavors s'ha dedicat a representacions teatrals i musicals. Actualment formen aquesta associació 30 membres i disposen de material prop d'il·luminació i so que cedeixen de manera altruista i gratuita a qualsevol entitat que ho requereixi.
Internacional
Aquesta és una organització cultural internacional, sense ànim de lucre va ser creada l’any 1989. Els seus valors són la pau, la llibertat i la igualtat sense distincions geogràfiques, racials, ètniques, religioses o polítiques.
L’Associació Internacional de Raiers té com a objectiu l'estudi i la difusió de la memòria històrica del transport de la fusta pel medi aquàtic, una pràctica habitual a tots els grans rius del planeta fins a l'arribada de les societats industrials. Actualment hi formen part amb 40 associacions.
Social
Associació que realitza activitats dirigides a dones de la comarca del Pallars Jussà. La seva creació ara fa 20 anys va fer possible que les dones de Tremp i la comarca tinguessin un lloc de trobada on realitzar activitats i un entorn òptim. Actualment s’hi realitzen activitats sobre ioga, viatges, setmana de la dona, xerrades, cursos de cuina, etc).
Principals activitats associatives del Pallars Jussà
1. Diada dels Raiers de la Pobla de Segur
El primer diumenge de juliol a la Pobla de Segur se celebra la Diada dels Raiers, una oportunitat per veure baixar els rais per la Noguera Pallaresa. Quatre rais de tres trams es construeixen dies abans per fer el descens des de la presa de Llània fins al pont de Claverol, un trajecte de cinc quilòmetres que els raiers fan vestits amb la indumentària de l’època.
El 17 de gener, festa de Sant Antoni Abat, patró dels pagesos, es balla a Tremp aquest ball que històricament només l'han ballat els homes que es dediquen a la pagesia. En total el ballen entre 6 i 12 fadrins, joves pagesos de les cases del poble.
La festa de tradició de les Falles, que comença als anys 50 a la Pobla de Segur, es produeix se celebra amb la caiguda del sol. Els fadrins baixen en processó amb torxes enceses, des de la muntanya de Santa Magdalena fins al poble, on els esperen les pubilles amb coca i vi com a recompensa.
Si trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org
Afegeix un nou comentari