Àmbit de la notícia
General

L'associacionisme i el voluntariat a l'Urgell

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a
Elena Albouy
  • L'Urgell ressaltat al centre de Catalunya (Font: Consell Comarcal de l'Urgell)
  • Mapa dels municipis que conformen l'Urgell
  • Imatge de grup de l'Agrupament Escolta i Guia "Terra Plana" (Font: AEIG Terra Plana)
  • Mebres de l'AGENTA, l'entitat que aglutina més de 40 entitats de l'Urgell (Font: AGENTA)
  • Logotip de l'Ateneu Popular de la Fuliola
  • Junta de l'Associació de Dones l'Esbarjo
  • Celebració dels 25 anys del grup de Diables BAT (Font: BAT)
  • Representació teatral del grup BAT (Font: BAT)
  • Fira de teatre de Tàrrega (Font: flickr.com)
  • Fira de teatre de Tàrrega (Font: flickr.com)
  • Festa Major de Tàrrega (Font: festescatalunya.cat)
  • Fira de Medi Ambient de Tàrrega (Font: festescatalunya.cat)

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

Un total de 20 municipis i més de 36.300 persones conformen la comarca de l'Urgell, situada enmig de les planes de Ponent i entorn de la ciutat de Tàrrega, cap comarcal i centre comercial, de serveis i de comunicacions. En termes de població, a Tàrrega la segueixen Agramunt, Bellpuip i Anglesola.

L'Urgell és una terra planera inclinada cap a ponent, on destaquen les planes i els tossals modelats pels rius i les rieres. El canal d'Urgell s'encarrega de portar aigua a totes les terres de regadiu i el Canal Segarra-Garrigues farà arribar l'aigua a la resta de terres de la comarca que la necessitin. El clima mediterrani continental manifesta forts contrastos entre l'hivern i l'estiu.

L'economia de l'Urgell viu avui de l'agricultura, la ramaderia i la transformació i elaboració de productes agropecuaris.

L'Urgell gaudeix de festivitats de renom, com la Fira de Teatre de Tàrrega; i compta amb un elevat nombre d'entitats d'àmbits variats.

 

L'associacionisme i el voluntariat a l'Urgell

Ambiental

Col·lectiu de la ciutat de Tàrrega que vetlla per la conservació del paratge natural de la comarca i de les espècies animals que hi viuen. Per fer-ho, dinamitzen activitats de sensibilització i denúncia. Per formar-ne part, s'hi pot contactar a través del correu electrònic gema.tarrega@gmail.com.

Comunitari

Diferents municipis de la comarca gaudeixen d'Agrupaments Escoltes i Guies (AEIG). Entre d'altres, el Guia Marinada existeix a Verdú des del 2007, organitzant activitats i sortides per als infants i joves del poble.  El Terra Plana, a Belianes, existeix des del 1981 amb la voluntat, diuen, "d'educar els nois i noies de cara al seu desenvolupament com a ciutadans i ciutadanes compromeses".

L'Ateneu Popular de La Fuliola és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1979 que treballa per mantenir la cultura al servei del municipi. Avui compta amb 220 socis i sòcies i local propi i desenvolupa una gran diversitat d'activitats, com la cantada de Caramelles de Pasqua, la celebració de la diada de Sant Jordi, diferents cursos o l'edició de la Revista La Fulla.

Les associacions de veïns i veïnes de Tàrrega registrades al Departament de Justícia de la Generalitat queden alhora aglutinades per la Federació d'Associacions de veïns de Tàrrega des del 1994. Es forma per una persona representant de cadascuna i procuren canalitzar les demandes dels diferents barris de la ciutat.

AgEnTa  és l'Agrupació d'Entitats de Tàrrega que neix l'any 2013 amb l'objectiu de generar  una xarxa entre associacions de la ciutat per sumar esforços i col·laboracions. Les entitats que en formen part són de diferents àmbits; com ara culturals, socials, esportives, benèfiques, solidàries, musicals, teatrals, fotogràfiques, juvenils o femenines. La intenció de la nova agrupació en el moment de néixer va ser compartir i aprofitar els recursos humans i materials dels quals cada entitat disposa, difondre conjuntament el calendari d'activitats i unir-se per fer front a possibles problemàtiques que puguin sorgir. Un total de 47 entitats en formen part.

Entitat que celebra enguany el seu vintè aniversari i que compta amb més de 300 sòcies. Tenen un local a la plaça del Mercadal que és obert totes les tardes de dilluns a divendres. Cada dia s'hi troben entre 15 i 20 dones que juguen a la botifarra, al parxís o al domino. A més, cada dia de la setmana organitzen tallers diversos i fins a una vintena d'activitats, com ara sortides al teatre, tallers de sabó i de rebosteria, dinars o xerrades.

Cultural

L'Associació Agrat és una associació oberta que vol ser part activa del dia a dia de Tàrrega, participar en el que succeeix a la ciutat i ser proactiva amb les propostes que sorgeixin, sempre, afirmen, "des d'una visió constructiva i amb ganes de sumar, on tothom major d'edat hi té cabuda i pot venir a dir-hi la seva". L'Agrat està deslligada de tota doctrina, actuació, i influència de qualsevol partit o organització política. Actualment compta amb més de 1.000 socis i més de 15 comissions actives que organitzen i col·laboren en activitats de Tàrrega durant tot l'any.

Els primers orígens del grup de Teatre BAT es remunten al 1953, amb la creació de la seva precursora per part dels nois i noies d'Acció Catòlica. Amb anys de més i menys activitat teatral, el 1986 neixen els Diables de BAT i serà el 2007 que naixerà la BatBATuka. Amb les actuacions de teatre, correfocs, batucades i musicals, fetes a Tàrrega i pobles del voltant, i fins l'octubre de 2010, el Grup de Teatre BAT, porta fetes 1.385 actuacions en total.

L'Associació Guixanet és una entitat cultural sense ànim de lucre creada el 2003 amb el compromís de treballar per la cultura popular de Tàrrega. L'entitat la formen 100 socis i sòcies, tots i totes, diuen "actives i compromeses amb la cultura". L'entitat gestiona L'Àliga de Tàrrega, Els Nans de Tàrrega, El Ball d'Arquets de Tàrrega, Lo Tossino, Els Grallers de la Barra; entre d'altres. Des del 2007 han impulsat, amb d'altres entitats, L'Eixida de Festa Major, El CorreTossino o L'Eixideta.

Entitat sense ànim de lucre referent en el món geganter de Tàrrega que té per objectiu promoure el món folklòric: "Tot i que tinguem diferents gustos i maneres de pensar, ens sabem respectar els uns als altres, pel fet de coincidir en el món folklòric, cultural o senzillament per distreure'ns tots plegats, anant de trobada en trobada coneixent una mica més el nostre país, i si pot ser l'estranger". Aquesta és, en les seves pròpies paraules, la filosofia de l'entitat.

Social

Entitat sense afany de lucre que treballa per protegir les persones amb capacitat modificada judicialment, defensar els seus drets i millorar la seva qualitat de vida.  El mitjà per acomplir-ho és l'exercici de les diferents figures de protecció que estableix el Codi Civil de Catalunya, majoritàriament la tutela, la curatela i l'assistent.

AIDA és una associació que treballa per donar a conèixer i promoure la prevenció de les Dificultats d'Aprenentatge, als diferents col·lectius educatius, socials i de la salut locals i provincials, mitjançant seminaris, conferències o xerrades.

Les AFA són les Associacions de Familiars de persones malaltes d'Alzheimer, el tipus de demència més freqüent al món, ja que representa el 70% dels casos. Hi ha diferents AFA a tot el territori que miren de cobrir l'àrea geogràfica més propera, donant suport i informació i organitzant tallers de formació i activitats, no només pels familiars sinó també per a les persones malaltes. Cada AFA funciona de manera autònoma i alhora està associada amb la FAFAC. A cada territori, cadascuna treballa per coordinar activitats, reclamar a les Administracions públiques les ajudes necessàries, transmetre el coneixement i la sensibilitat que es genera des del nivell local i sensibilitzar les institucions, els mitjans de comunicació i la societat.

L'Associació́ Alba  treballa des del 1975 per a millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional física o psicològica o amb trastorns mentals de pobles i ciutats de les comarques de l'Urgell i la Segarra.

  • Creu Roja (Tàrrega)

Tàrrega acull la seu de Creu Roja a la comarca, on hi realitza tasques en favor de la inclusió i assistència bàsica a persones i famílies en risc d'exclusió. En aquest enllaç pot consultar-s’hi l’adreça i les vies de contacte.

 

Festivitats de l'Urgell

FiraTàrrega és el mercat internacional de les arts escèniques que té lloc anualment a Tàrrega el segon cap de setmana de setembre. Fundada el 1981, és un gran aparador de l'actualitat escènica, amb interès especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no-convencionals. En tant que punt de trobada i de debat de referència internacional, l'objectiu principal és la dinamització del mercat de les arts escèniques, obrint la porta a la internacionalització de les companyies catalanes.

  • Fira de Medi Ambient de Tàrrega

Certamen organitzant amb objectius comercials i pedagògics per promoure l'eficiència energètica, la qualitat de vida sostenible i el respecte per la biodiversitat.

Durant el segon cap de setmana de maig, la vila recorda els temps en els quals els bandolers saquejaven i s'establiren a Castellserà amb la Festa del Bandoler. Es volen rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI relacionats amb els bandolers. La Festa, organitzada per l'Associació Cultural Lo Perot, amb el recolzament de l'Ajuntament implica la participació de les associacions i entitats de la localitat; com ara puntaires, el grup de teatre, hípica, club de bitlles, associació de dones, escola, esplai, jovent, club de futbol sala, entre d'altres.

La collita representava, no fa tants anys, la supervivència o no d'una família de la pagesia. D'aquí que, un cop acabades les feines del camp a l'estiu, s'acostumava a celebrar de manera comunitària. I, amb els anys, les feines de collir són considerades com una festa, com la Festa del Segar i el Batre, de la Fuliola (Urgell), que es celebren en dos dies diferents que constaten com antany es portaven a terme aquestes dues activitats també separades per unes jornades.

L'inici de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra es remunta a l'any 1988, quan a iniciativa del Foment Pro-Mercat d'Agramunt i Comarca es va organitzar un mercat dedicat al torró. La bona acollida que va tenir la iniciativa va animar l'organització a obrir la participació a altres sectors i el 12 d'octubre de l'any següent es va celebrar la primera Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra. De llavors ençà la fira ha evolucionat i actualment és un punt de referència dins el calendari firal de les Terres de Lleida. Actualment se celebra el segona cap de setmana d'octubre.

 

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

 
Accedeix al mapa comarcal

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari