Àmbit de la notícia
Internacional

Universitats catalanes responen al terratrèmol de l'Equador

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • Imatge d'una de les zones afectades pel terratrèmol a l'Equador del passat 16 d'abril (Font: MSF)
  • Segons dades oficials, hi ha al voltant de 29.000 persones desplaçades (Font: MSF)
  • Un cotxe destrossat per runa (Font: Wikimedia)
  • Casa derruïda (Font: Youtube)
  • Sessió de mapeig a la UAB amb la participació d'estudiants de la universitat (Font: FAS)

Estudiants de l'Equador de la UPC, la UAB i la UB han estat l'impuls perquè les universitats actuessin davant les devastadores conseqüències del sisme del 16 d'abril.  En què s'han concretat les accions?

El sisme de 7,8 en l'escala de Richter ha causat, fins al moment, la mort de 655 persones i n'ha deixat més de 17.600 de ferides, segons xifres oficials del govern del país. Prop d'1 milió de persones més han quedat afectades pel col·lapse de les infraestructures i poblacions senceres han quedat destruïdes. S'estima que hi ha al voltant de 29.000 persones desplaçades.

Les autoritats equatorianes han declarat l'estat d'emergència en 6 províncies i es tem que les xifres augmentin a mesura que s'accedeixi a les persones sepultades per les runes.

Donatius econòmics a organitzacions especialitzades en emergències humanitàries

Les greus conseqüències han donat lloc a una actuació immediata orientada al rescat i a la provisió d'ajut de primera necessitat, tasca que desenvolupen efectius de soldats i policies equatorians i equatorianes, així com organitzacions especialitzades en l'àmbit de l'emergència humanitària.

La donació econòmica a entitats que treballen sobre el terreny és una possible via de resposta i així ho ha fet la UAB,  que ha realitzat un donatiu de 1.000€ a Metges Sense Fronteres (MSF) des del fons d'emergències vinculat al Fons de Solidaritat, que prové de les aportacions individuals d'estudiants, PAS i PDI.

Mapathon

Paral·lelament, les propostes d'estudiants equatorians i equatorianes de les universitats catalanes han estat el motor principal de les acciones que finalment s'han desenvolupat als respectius campus.

Per un costat, estudiants de la UAB, la UB i la UPC han fet una crida perquè persones voluntàries col·laborin en la creació de mapes  de les zones afectades pel terratrèmol i proporcionin així una cartografia actualitzada (sobre carreteres tallades, zones inundables o edificis caiguts) als equips que treballen sobre el terreny.

La iniciativa, que va sorgir del grup de recerca de ciutats sostenibles LlactaLAB de la Universitat de Cuenca – Equador, es desenvolupa a Catalunya a través de  comunitat d'OpenStreetMap (OSM) i el Humanitarian  OpenStreetMap Team (HOT).

En el cas de la UPC, la primera sessió de mapeig va ser el passat 22 d'abril i va comptar amb la col·laboració de l'inLab FIB i la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB). A la UAB, la campanya està liderada per una i un estudiant de l'Escola d'Enginyeria que es formen a la mateixa universitat amb beques concedides pel govern equatorià. Des de la mateixa Escola, va organitzar-se el Mapathon que es va dur a terme el passat 27 d'abril, en el qual els voluntaris i les voluntàries d'OSM van explicar el funcionament del procés.

Crear els mapes no requereix un coneixement previ especialitzat i el treball de les persones voluntàries és revisat per experts i expertes que validen després les seves contribucions. En aquest enllaç pot trobar-se més informació sobre el mapathon.

Recollides solidàries #AquíMeTienesEquador

Paral·lelament, hi ha en marxa la campanya de crowdfunding #AquíMeTienesEquador, una iniciativa també impulsada per estudiants equatorians i equatorianes residents a Catalunya i a l'Estat amb el suport del Consolat General d'Equador de Barcelona. L'objectiu és recollir materials de primera necessitat i recursos econòmics. Tant la UPC com la UAB van celebrar, el passat dijous 5 maig, dues jornades de recollida.  

 

A més, en el cas de l'Autònoma, el Vicerectorat d'Estudiants i Cooperació va aprofitar el comunicat de solidaritat amb el poble equatorià per "denunciar la vulnerabilitat en què estan sotmesos molts països empobrits del planeta". I continua: "És aquesta situació de vulnerabilitat que explica els efectes terribles que una catàstrofe natural pot provocar i les dificultats per afrontar la primera fase de l'emergència i, posteriorment, la reconstrucció".

 

Contingut relacionat

Terratrèmol a l'Equador: com ajudar!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari